© BELGA

Belgian Cats kwalificeren zich voor EK, maar grijpen in slotfase nog naast groepswinst

De Belgische basketvrouwen hebben zich dankzij een 66-62-overwinning tegen Tsjechië gekwalificeerd voor het EK basketbal. Toch blijft er een wrange nasmaak: door een korf in de slotseconden kwamen The Belgian Cats een puntje tekort om ook de groepswinst binnen te halen.

wic

Het wedstrijdbegin van de Belgian Cats was zwak, en de Tsjechen kwamen 4-12 voor. “Wat scheelt er toch met jullie? Niks agressie, niks communicatie”, schreeuwde bondscoach Philip Mestdagh tegen zijn speelsters bij zijn eerste time-out. De Belgen kwamen nadien beetje bij beetje in de wedstrijd, en na het eerste kwart stond het 12-14 voor Tsjechië. In het tweede kwart was het tempo van de Cats, die het zonder geblesseerden Julie Allemand en Ann Wauters moesten doen, indrukwekkend. Onder impuls van Emma Meesseman stond het 33-21 bij de rust.

Het derde kwart was gelijkopgaand, en bij het ingaan van de laatste tien minuten stond het 50-41 in het voordeel van de Belgen. De Cats lieten de Tsjechen nadien alsnog in de wedstrijd komen, en met nog vijf minuten te spelen bedroeg de voorsprong bij 52-50 nog maar twee punten. In het slot leek België weer uit te lopen en groepswinnaar te gaan worden, maar een Tsjechische driepunter in de slotseconden besliste daar anders over. De Belgian Cats schaarden zich wel bij de beste zes tweedes (op acht groepen) en gaan dus naar het EK. Op het EK van 2017 in Tsjechië veroverde België brons. Dit jaar werden de Cats knap vierde op het WK in Spanje.

Topschutter voor België werd woensdag Meesseman met 19 punten. Met ook nog 8 rebounds en 7 assists was ze de absolute uitblinkster. Kim Mestdagh kwam aan 14 punten, 7 rebounds en 3 assists.

In november vorig jaar openden de Cats hun voorrondepoule met zeges in Zwitserland (56-85) en thuis tegen Duitsland (103-60). In februari volgden een kleine nederlaag in Tsjechië (53-48) en een tweede ruime overwinning tegen de Zwitsers (98-59). Afgelopen zaterdag ging Duitsland in eigen land voor de bijl (58-77).