© Geert Van de Velde

Herman De Croo ziet af van uittredingsvergoeding

Herman De Croo, de langst dienende parlementair van het land, zal afzien van zijn uittredingsvergoeding wanneer hij zou stoppen met de politiek. Dat heeft hij gezegd op Terzake tijdens een debat met Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans.

syd

De Croo zetelt inmiddels 51 jaar in een parlement. Als de oud-minister en Kamervoorzitter lang genoeg zou leven om alle schijven te ontvangen, zou hij naar eigen zeggen recht hebben op 376.000 euro, en dat belast aan 50 procent.

“Ik heb vandaag beslist dat ik dat niet ga opnemen. Ik ga dat geld laten staan voor de anderen”, meldde De Croo in Terzake. De liberaal stelt zich tevreden met het pensioen. “Ik ben 81 jaar. Het zou voor mij een soort schoonheidsvlek op mijn politiek gelaat zijn mocht ik zeggen: ik ga die enkele honderdduizenden euro’s meenemen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat betekent niet dat De Croo gekant is tegen het principe van een “beperkte” uittredingsvergoeding. “Als je nog jonge mensen wil hebben, moet je ook zien dat ze een adaptatievergoeding krijgen”, stelde hij.

Door het vertrek van CD&V-kopstukken Jo Vandeurzen en Pieter De Crem uit de nationale politiek is de discussie over de uittredingsvergoedingen van volksvertegenwoordigers opnieuw opgelaaid. Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans toonde zich eerder op woensdag al bereid om de discussie over de uittredingsvergoedingen voor parlementsleden te heropenen.