© Elise Goyens

© Elise Goyens

Samana Maaseik volgt vormingsnamiddag door Wit-Gele Kruis

Op dinsdag 13 november kregen Samana Maaseik Centrum bezoek van drie dames van het Wit-Gele Kruis in hotel De Maaskant. Vele Samana-leden toonden hun interesse door aanwezig te zijn op deze vormingsnamiddag.

Elise Goyens

Samana krees drie dames op bezoek: Miet Lemmens, hoofdverpleegkundige Maaseik en Kinrooi, Inge Broens, adjunct-hoofdverpleegkundige en Mariet Hons, verantwoordelijke van de alarmcentrale op de Provinciale dienst van het Wit-Gele Kruis in Genk. Zij gaven de Samana-leden uitleg over het reilen en zeilen van het WGK en legden uit welke diensten en hulpmiddelen er bestaan zodat de zieken zo lang mogelijk thuis in onze eigen omgeving kunnen blijven wonen.

Elke wijk werkt met een vast verplegingsteam dat de dagelijkse zorgen toedient. Een vast team geeft meer vertrouwen omdat ze zo ook de zieken beter leren kennen en de zieken aan hen vertrouwd geraken. Deze teams krijgen ondersteuning van gespecialiseerde teams, onder meer voor wondverzorging, diabetici enzovoort. Er werken ook diëtisten, pedicuren en vroedvrouwen. Een belangrijke taak is verder ook dat de verpleegkundigen de ogen en oren voor de huisdokters zijn. Bovendien is er ook nog een contactverantwoordelijke tussen ziekenhuis/huisdokter en de teams. Het WGK werkt met de Katz-schaal en Weckx-schaal.

De leden hoorden verder welke de verschillende systemen van het personenalarm zijn. Het meest gebruikte personenalarm is datgene met een zendertje rond de hals of rond de pols dat verbonden is via de vaste telefoon met de alarmcentrale. Als je geen vast toestel meer hebt, bestaat er nu ook een personenalarm met SIM -kaart. Je kan zelfs een zendertje laten koppelen met een trekschakelaar boven je bed. De alarmcentrale kan ook nog andere meldingen krijgen zoals bijvoorbeeld een rook- of CO-detector of bewegingsdetector voor binnen- en buitenhuis of medicatiedoos met geluid. Verder werd er gesproken over de materialen die kunnen uitgeleend worden zoals een ziekenhuisbed, krukken enzovoort. Je kan ook bij het Wit-Gele Kruis terecht voor allerlei incontinentiemateriaal.

Het was een heel interessante uiteenzetting waar alle aanwezige Samana-leden veel bijleerden. Een lekker tasje koffie en een stukje vla maakten er weer een geslaagde activiteit van. (Verslag: Relinde)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio