© BELGA

Red Lions willen WK winnen: “We willen de geschiedenisboeken niet ingaan als de ‘net niet’-generatie”

Binnen exact één week krijgen de Red Lions de eer om het WK in het Indische Bhubaneswar te openen. De Red Lions spelen er om 12u30 Belgische tijd tegen Canada de eerste wedstrijd van groep C, die door Zuid-Afrika en gastland India wordt vervolledigd. België haalde al meerdere zilveren medailles (op het EK van 2013 en 2017 en op de Olympische Spelen van 2016), maar wil in India op het hoogste trapje komen te staan.

“We willen de geschiedenisboeken niet ingaan als de ‘net niet’-generatie,” verklaarde Arthur Van Doren. De 24-jarige Antwerpenaar kreeg in 2017 nog de trofee voor de beste speler van de wereld. Als geen ander belichaamt hij de Belgische gouden hockeygeneratie die op zoek is naar goud.

“Zonder goud keren we teleurgesteld terug,” liet ook defensieve sterkhouder Loïck Luypaert optekenen. De roep om goud klinkt dan ook steeds luider binnen de spelersgroep. Bondscoach Shane McLeod blijft met de voeten op de grond, maar ook hij steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken: “als we niet winnen in Bhubaneswar, dan doet deze groep het wel op de Olympische Spelen in Tokio, maar dan met een andere trainer.”

Waar de Red Lions in 2010 naast de kwalificatie voor het WK in New Delhi grepen, werden ze twee jaar later nog vijfde op de OS in Londen. Een jaar later pakte België zilver op het EK in Boom, dat door Duitsland werd gewonnen. Vervolgens stonden de Red Lions in 2014 na twaalf jaar afwezigheid nog eens op een WK. Onder toenmalig bondscoach Marc Lammers eindigden ze na wat interne conflicten teleurgesteld vijfde in Den Haag.

Eind 2015 nam huidig bondscoach Shane McLeod het roer over van de Nederlandse assistent-trainer Jeroen Delmee, die België op dat moment een jaar als interim had gecoacht. De resultaten lieten niet lang op zich wachten. De Red Lions walsten in 2016 door de Olympische Spelen van Rio, waar ze in de finale tegen hun eigen verwachting in het goud aan Argentinië moesten laten.

Vorig jaar op het EK in Amsterdam vond er opnieuw een dergelijk doemscenario plaats. Daar gaf België in de finale tegen gastland Nederland nog een 0-2 voorsprong weg en ging het uiteindelijk met 4-2 ten onder.

Op 2 december zal België het opnieuw tegen een gastland met thuispubliek opnemen. Om 14u30 Belgische tijd kijken de Belgische hockeymannen namelijk India in de ogen.

Het WK bestaat voor de eerste keer uit zestien ploegen, die hun plaats via de World League of de continentale kampioenschappen versierden. In de eerste fase van het tornooi zijn de landen verdeeld in vier groepen, waarbij de groepswinnaars zich rechtstreeks kwalificeren voor de kwartfinales. De teams die als tweede en derde eindigen strijden onderling in de barrages. De loting verloopt zoals bij tennistornooien waarbij deelnemers uit de groepen A en B hun tegenstanders uit de groepen C en D slechts in de finale kunnen tegenkomen.

Zo zou het kunnen dat België groepsgenoot India in de kwart- of de halve finales al opnieuw ontmoet. De andere mogelijke tegenstanders zijn favorieten Duitsland en Nederland. Aan de andere kant van de tabel zijn Argentinië en Australië de gedoodverfde halve finalisten. Die laatsten, momenteel onder leiding van voormalig Belgisch bondscoach Colin Batch, zijn dubbelvoudig titelhouder. In 2010 klopten de Oceaniërs Duitsland met 2-1 in New Delhi. Vier jaar later in Den Haag smeerde Australië Nederland een pandoering voor eigen publiek aan (6-1).

Het in 1971 ontstane Belgische nationale hockeyteam deed tot op heden niet beter dan de vijfde plek op het WK in Den Haag (2014).

# Belga context ## Related picture(s) [WK hockey - HOCKEY FRIENDLY BELGIUM VS FRANCE]

[WK hockey (m) - HOCKEY BELGIUM RED LIONS D...]

[WK hockey (m) - HOCKEY BELGIUM RED LIONS D...]

View full context on [BelgaBox]

(belga)