© Lavazza

IN BEELD. Genk prijkt op Lavazzakalender 2019 naast foto’s uit onder meer Thailand en Marokko

Overal ter wereld waar in 2019 de jaarkalender van het Italiaanse koffiemerk Lavazza aan de muur zal prijken, zullen de maanden mei en juni gesierd worden door foto’s van Genk. Lavazza liet namelijk z’n oog vallen op Genk als één van de zes plaatsen wereldwijd waar een kunstproject zou worden gerealiseerd, om vervolgens te worden gedocumenteerd door National Geographic-fotografe Ami Vitale. De kalender werd woensdagvoormiddag officieel voorgesteld. De naam ‘Good to earth’ doet al vermoeden dat het thema groen en natuurbehoud is. In Genk zijn het Natuur- en Milieu-educatiecentrum Heempark en de bijen die op de foto mochten.

kops

Het wereldberoemde Italiaanse koffiemerk Lavazza -dat uiteraard ook in heel wat Genkse horecazaken geschonken wordt- brengt elk jaar een kalender uit gesierd door 12 foto’s. De kalender voor 2019 werd woensdag gelanceerd onder het motto ‘Good to earth’.

Natuur staat centraal en hij bevat foto’s van kunst en groen in zes landen: Thailand, Marokko, Kenia, Zwitserland, Colombia en België. De Italiaanse fotografe Ami Vitale, onder meer werkzaam voor National Geographic, reisde naar de zes landen om er zes kunstprojecten te documenteren, alsook de omgeving waarin ze werden geplaatst.

© Lavazza

‘Rebirth van Genk’

Voor België liet Lavazza z’n oog vallen op Genk. De Italiaanse street artist Millo gebruikte in Genk de blinde gevel van het Heempark als canvas voor een werk dat hij ‘Rebirth’ (wedergeboorte) doopte: “An imposing mural covering an area of 63 square meters celebrates the rebirth of Genk, a former industrial and coal mining area that has hit its stride and welcomed the return of bees to the area.”

© Lavazza

In het Heempark zorgden de bijen voor inspiratie. “En zo komt het dat Genk de maanden mei en juni mag sieren van de Lavazzakalender 2019. De eerste foto toont de muurschildering, in de tweede legde fotografe Vitale onze Heemparkbijen vast. Enkele jaren geleden lanceerden we een actieplan voor onze bijen, fantastisch dat onze inspanningen nu op wereldschaal worden getoond”, aldus schepen Gianni Cacciatore.

“We zijn bijzonder trots dat Genk één van de zes plaatsen wereldwijd is die mogen figureren in deze kalender”, vult burgemeester Wim Dries aan. “De kunstenaar en de fotograaf hebben heel goed onze uitdagingen weten te capteren. Wij zijn immers inderdaad een stad die zichzelf al enkele keren heeft moeten heruitvinden, dus dat idee van wedergeboorte klopt. En we kiezen ook voor een duurzame toekomst. We zijn een groene stad met ruimte voor mens en natuur en daar werken we elke dag aan.”