dinsdag 16 juli 2019 - Limburg
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Karel Hemerijckx

Angelo Bruno, sp.a-schepen in Genk, zegt de politiek vaarwel

“Ik moet naar m’n lichaam luisteren, dus stop ik”

GENKAngelo Bruno (57), sp.a-schepen in Genk, stopt met politiek. “Ik sukkel met mijn gezondheid, zowel hart als prostaat. Vorige week ben ik met mijn familie op vakantie geweest en heb ik tijd gehad om nog eens goed na te denken over alles. Ik ga niet wachten tot ik neerval. Dus stop ik in juli 2019. Het komende half jaar ga ik mijn collega’s voorbereiden.”

Liliana CASAGRANDE/Chris NELIS

Een paar weken geleden ben je voorgesteld als nieuwe schepen in Genk. Je hebt de eed voor je tweede mandaat nog niet afgelegd of je stopt. Wat is er aan de hand?

“Ik had gedacht om door te gaan tot mijn 60ste. Maar ik ben de laatste maanden al twee keer voor hartproblemen opgenomen in het ziekenhuis. De derde keer zullen ze moeten opereren. De week na de herfstvakantie ben ik met mijn familie naar Malaga geweest en daar had ik de tijd om na te denken. Wacht ik tot ik moet stoppen of kies ik het moment zelf? Ik moet naar mijn lichaam luisteren. Ik zou moeten sporten, kine volgen,... Wanneer zou ik dat nu moeten doen? Ik ben iemand die zich laat leiden door zijn werk. Dus stop ik.”

In volle kiesstrijd heb je onverwacht forfait gegeven voor het debat over Genk op VRT. Meryame Kitir is in jouw plaats gegaan. Was dat al een teken?

“Ik was op dat moment gewoon medisch niet in orde. Voor het TVL-debat heeft de dokter me iets voorgeschreven.”

In dat debat zei je iets opmerkelijks: je zou geen cordon sanitair leggen rond N-VA maar wel rond Zuhal Demir persoonlijk.

“Door haar gepolariseer is de integratie in Genk tien jaar teruggeschroefd. Dat verhaal van die islamitische school die er zou komen heeft N-VA geholpen: in Winterslag heeft zowat iedereen N-VA gestemd. Terwijl N-VA indertijd de komst van het Lucernacollege ook heeft goedgekeurd. Sorry, maar ik zie het verschil niet tussen die twee scholen. Vorig jaar is er ook nog de vraag gekomen van het Crescent College, mensen van Genk die hier een islamitische school willen beginnen. De stad had moeten zeggen: dat kan op voorwaarde dat jullie op de campus van Atlas gaan zitten, samen met de andere scholen.”

Ander wapen dat N-VA in de kiesstrijd heeft gegooid, is de 80.000 euro steun aan een lokaal voor de extreemrechtse Grijze Wolven in Genk. Terecht?

“We hebben aan zeer veel verenigingen geld gegeven voor hun lokaal. Ook aan de Italiaanse kerk en aan moskeeën. En inderdaad, die lokalen worden voor 95 procent van de tijd alleen door die verenigingen gebruikt. Dat moet beter. Maar dat geldt voor alle verenigingen.”

Ben je tevreden over je verkiezingsresultaten?

“Vorige keer hadden we samen met Groen zeven zetels, zonder Groen hebben we er nu vijf. Met vijf zetels kan je niet meer dan twee schepenen krijgen.”

Het persoonlijk dienstbetoon zal ik missen. Ik deed dat twee uur per week. Mensen kwamen me vooral om werk vragen Angelo BRUNO
Je hebt 1.408 stemmen gehaald, zo’n 350 meer dan vorige keer.

“Maar het hadden er ook 2.000 kunnen zijn – dat was mijn pronostiek. Tot jullie die artikels over mij hebben geschreven. Ik zou zogezegd miljoenen verdiend hebben.” (Bruno verwijst naar een dossier over het zonnepanelenpark van zijn investeringsbedrijf in Munsterbilzen dat uiteindelijk leidde tot een rechtszaak met Infrax en de VREG. De ondernemingsrechtbank oordeelde deze maand dat Bruno’s zonnepanelenpark minder groenestroomsubsidies krijgt omdat de installatie te laat klaar was, nvdr.)

Dat was een rechtszaak, daar schrijft een krant stukken over.

“Jullie doen het nu weer, met de berichten over de uittredingsvergoeding van Jo Vandeurzen. Alsof hij die 400.000 euro gepikt zou hebben. In de plaats van te schrijven wat hij allemaal als minister heeft gedaan.”

De realisaties van Vandeurzen stonden wel op twee pagina’s in onze weekendkrant. Iets anders: dat Meryame Kitir schepen wordt in Genk, heeft ook iedereen verrast. Van sp.a mag ze dat niet meer cumuleren met haar mandaat in het parlement. Was dat het plan?

“Nee, dat heeft ze pas twee dagen na de verkiezingen beslist.”

Wat wil je nu nog realiseren?

“Het verhaal van de negen wijken die elk 1 miljoen euro krijgen. Ze mogen mee bepalen wat er met dat geld moet gebeuren. Ik stop pas eind juli, die tijd heb ik nodig om de partij verder te begeleiden. Meryame Kitir is nog maar twee jaar in Genk. Yilmaz Kurtal is nog maar de eerste keer verkozen. Nee, het is nog niet uitgemaakt wie mij gaat opvolgen.”

Op welke realisaties ben je het meeste trots?

“Op alles wat rond tewerkstelling draait. We hebben honderden jongeren langdurig aan het werk geholpen, we hebben 2.000 bonussen uitgedeeld aan bedrijven die mensen in dienst namen, voor een totaal van 4 miljoen euro. Naar ons werkstation komen er 800 à 900 bezoekers per jaar. Uiteraard zijn er nog problemen, we hebben nog altijd 2.900 werklozen. Yilmaz heeft ervaring met werk, hij komt van VDAB en van Stebo, hij zou mijn werk kunnen voortzetten. Maar ik herhaal: we hebben nog niets beslist.”

Heb je eigenlijk contact met de sp.a-top in Brussel? Hebben ze je ooit voor het parlement gevraagd?

“Ik ben hier in Genk bezig. Zin om in dat halfrond te gaan zitten, heb ik niet. Dit is was ik graag doe, voor mij is dit buurtwerk.”

Wat zal je missen?

“Het persoonlijk dienstbetoon. Ik deed dat twee uur per week. Ze kwamen me vooral om werk vragen. Weet je, ik ben graag bezig met mensen. Dat deed ik ook voor ik schepen was. In mijn bedrijf werken 450 mensen.”

In volle vluchtelingencrisis heb je enkele huizen gekocht om te verhuren aan vluchtelingen. Je riep andere ondernemers op om hetzelfde te doen. Hebben ze je gevolgd?

“Nee. Maar ik ga me samen met mijn vrouw met vluchtelingen blijven bezighouden. Dat heb ik ook heel mijn leven gedaan. Ik geef nu in mijn hotel ook een plek aan iemand die plots dakloos is geworden. Zijn werkgever had me gebeld.”

Betaalt hij daarvoor?

“Ja, 10 euro per dag. Hij heeft tenslotte werk en een inkomen.”

Nieuwe Video's