© BELGA

Partij wil geen nieuw duel met Bart De Wever riskeren

Kris Peeters trekt Europese lijst voor CD&V

Kris Peeters wordt de nieuwe kopman van CD&V in Europa. De christendemocraten sturen hun federale vicepremier na het debacle in Antwerpen dus weg uit de nationale politiek. Peeters vervangt straks Marianne Thyssen.

fem

Veel vroeger dan alle andere partijen wilde CD&V nu al klaar zijn met de aanduiding van haar kopstukken voor de nationale en Europese verkiezingen van mei volgend jaar. Op die manier kan er geen interne discussie meer zijn en staan alle neuzen meteen in dezelfde richting, was de redenering van CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Dat Peeters naar Europa zou vertrekken werd kort na de lokale verkiezingen al waarschijnlijk. Zijn verhuizing uit Puurs leverde de partij in Antwerpen niet het gewenste resultaat op. En ook qua voorkeurstemmen kon Peeters niet tippen aan zijn rechtstreekse tegenstanders.

Na het hobbelige parcours in de federale regering en de moeilijke campagne tegen N-VA-boegbeeld Bart De Wever kwam vandaag dan nog een nieuwe mokerslag: CD&V vliegt na 100 jaar machtsdeelname in de Scheldestad uit de Antwerpse coalitie. Dat de partij dan niet nog eens een duel Peeters-De Wever wou riskeren op een Antwerpse lijst bij de volgende verkiezingen in mei, was voor iedereen een uitgemaakte zaak.

En dus moet Peeters een punt zetten achter de nationale politiek en volgt nu een nieuw internationaal luik. Hij gaat de Europese lijst trekken en zal zo dus over heel Vlaanderen – voor Europa geldt één grote Vlaamse kieskring – de concurrentie aan met onder meer Guy Verhofstadt en wellicht ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois.