© Hollandse Hoogte / Inge Yspeert Fotografie

Opglabbeekse zaakvoerder krijgt vrijspraak voor vermeende invoer van 8,5 miljoen illegale sigaretten

Een voormalige zaakvoerder uit Opglabbeek moet dan toch niet opdraaien voor de ontdoken accijnzen, invoerrechten, boetes en andere kosten van bijna 8,5 miljoen illegaal ingevoerde sigaretten vanuit Dubai. Het ministerie van Financiën wou de zaakvoerder een rekening presenteren die kon oplopen tot 21.430.180 euro. Het werd dinsdag door de Tongerse rechtbank teruggefloten omdat de zaakvoerder ontkende dat hij iets van de bestelling af wist en omdat het ministerie niet onderzocht heeft wie de sigaretten betaalde.

Eind september 2015 arriveerde vanuit Dubai een container in de haven van Antwerpen waarin achter enkele dozen kleding verschillende palletten met daarop 849 dozen van 10.000 sigaretten van het in Europa verboden merk Kingdom staken.

De container was bestemd voor een firma met een loods in Genk, maar werd niet opgehaald. Al snel bleek dat de zaakvoerder in de gevangenis zat na een veroordeling wegens drugshandel. Financiën ging ervan uit dat de zaakvoerder van de firma op de hoogte was van de sigaretten en stuurde hem een dagvaarding om de ontdoken accijnzen, invoerkosten en een serieuze boete te doen betalen. Maar de man schreeuwde vanuit de gevangenis zijn onschuld uit en stelde dat hij helemaal niets wist van die 8,5 miljoen sigaretten. Dat vertelde hij ook vorige maand voor de rechter in Tongeren. Hij kon de rechter ervan overtuigen dat zijn identiteitsgegevens en die van zijn zaak misbruikt waren. Zo stond er onder meer een oud adres van de firma op de vrachtbrief die op de container hing.

De rechter neemt het Ministerie van Financiën ook kwalijk dat het niet heeft onderzocht wie de sigaretten in Dubai betaalde vooraleer ze naar Antwerpen werden verscheept. De Federale Gerechtelijke Politie van Antwerpen had in het kader van de drugszaak eerder al een huiszoeking uitgevoerd en uit de documenten en computers die daar werden meegenomen, bleek geen informatie over de bestelde sigaretten te zitten. Telefonisch of bankonderzoek werd evenmin gevoerd.gevoerd.