Werkstraf voor man die autokraken niet meer herinnert

Een 42-jarige man uit Landen is dinsdag voor inbraken in wagens en voor een diefstal in een Aldi-filiaal in Sint-Truiden veroordeeld tot een werkstraf van 120 uren. De man was zo onder invloed van alcohol en drugs dat hij zich van de feiten niets meer kon herinneren.

Bij zijn ondervraging door de politie kon de man niet anders dan de feiten bekennen, want hij stond overal op de camerabeelden en hij verwondde zich meestal. Als de werkstraf niet op tijd is uitgevoerd, wacht hem een celstraf van tien maanden, zo besliste de Hasseltse strafrechter.

De man had in juni 2017 meerdere voertuigen opengebroken. Hij verbrijzelde ruiten van wagens en ging dan in het voertuig zitten. Op een dag drong hij ‘s morgens op een parking wagens binnen en later die dag keerde hij terug naar dezelfde parking om opnieuw dergelijke feiten te plegen.

In een school in Sint-Truiden had hij op 8 juli 2017 goederen klaargelegd onder een kopieerapparaat om mee te nemen. Het ging om een klauwhamer, een keukenmes en vier sleutels.

Het openbare ministerie zei dat de man al sinds 1999 gekend is bij justitie. “Dat is een strafregister waarmee je de muren kan behangen”, voegde de rechter eraan toe.

Onder invloed van alcohol en drugs pleegde hij de diefstallen. In de Aldi jatte hij voor ruim 90 euro aan herensokken, een dopsleutel, een fles cava, een regenjas en een scheerapparaat.

Volgens zijn advocate zat de man door vroegere veroordelingen al vijftien jaren achter de tralies. “Hij was zo laag gevallen dat hij in Landen zelfs een tijdje in een tent verbleef,” aldus de advocate.