© Photo News

BK veldrijden past programma aan: vrouwen strijden voortaan op zaterdag, ook junioren op televisie

In het weekend van het BK veldrijden verschuift de titelstrijd bij de vrouwen van zondag naar zaterdag. Dat bevestigt de Belgische wielerbond.

Het BK in Kruibeke vindt plaats op zaterdag 12 januari en zondag 13 januari. De vrouwen (elite & U23) zullen hun wedstrijd zaterdagnamiddag afwerken. De cross begint om 15u. Kort daarvoor, met start om 13u40, is het de beurt aan jongens junioren.

Beide wedstrijden worden rechtstreeks uitgezonden op televisie (bij Sporza). “Wat de junioren betreft is dat een absolute primeur”, laat de KBWB weten.

© BELGA

Ook op zondag staan twee rechtstreekse tv-uitzendingen geprogrammeerd. Voor de U23 weerklinkt het startschot om 13u30, anderhalf uur voor de mannen elite hun kampioenschap aanvatten.

De nieuwelingencrossen (zaterdagmiddag en zondagochtend) komen niet live op tv.

“Extra aandacht voor vrouwen en toppers van morgen”

De verandering in het wedstrijdschema kwam tot stand in gezamenlijk overleg met de lokale organisatie, Sporza en de Wielerbond. “Voor Belgian Cycling is dit een nieuwe stap in de opwaardering voor het vrouwenwielrennen met tegelijkertijd ook extra aandacht voor de toppers van morgen, de junioren”, luidt het. “Nadat de finale van het BK op de weg voor dames afgelopen zomer voor het eerst rechtstreeks op televisie werd uitgezonden, krijgen de vrouwelijke veldrijders nu de gelegenheid op zaterdag in ‘prime time’ aan de slag te gaan. Ook in de toekomst wordt onderstaand schema de vaste leidraad op de Belgische kampioenschappen veldrijden.”

De Belgische titels gingen begin dit jaar in Koksijde naar Wout van Aert en Sanne Cant.