© AP

Nieuwe 3D-lasertechnologie helpt jury op WK turnen 2019

Tijdens het WK turnen 2019 in Stuttgart zal de jury een nieuwe 3D-lasertechnologie gebruiken bij de beoordeling en puntenverdeling. Deze nieuwe innovatie/ontwikkeling zal bijdragen tot een eerlijker scoreverloop, zo laat de Internationale Turnfederatie (FIG) weten.

De nieuwe technologie, ontwikkeld door het Japanse bedrijf Fujitsu, maakt gebruik van 3D-lasersensoren en camera’s om de bewegingen van de gymnasten te analyseren en om te vormen tot digitale gegevens. Zo kan bijvoorbeeld de hoek of helling van elke sprong exact berekend worden. De jury kan deze digitale gegevens gebruiken om de verschillende elementen van de turnoefening preciezer en rechtvaardiger te beoordelen.

In het verleden kwam er vaak kritiek op de jurering bij turnoefeningen. De Japanse voorzitter van de FIG, Morinari Watanabe, wil met behulp van de nieuwe technologie tot een ‘eerlijkere’ beoordeling komen.

Het 3D-lasersysteem zal eerst getest worden tijdens de World Cup in het Duitse Cottbus, waar Nina Derwael en Axelle Klinckaert in actie zullen komen, alvorens officieel gebruikt te worden op het wereldkampioenschap 2019 in het Duitse Stuttgart.

Het WK in Stuttgart, dat zal doorgaan van 4 tot 13 oktober 2019, is voor heel wat gymnasten van groot belang. Dit wereldkampioenschap speelt namelijk een belangrijke rol in de kwalificaties voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.