© EPA-EFE

New York Times publiceert confronterende open brief aan Victoria’s Secret

De Victoria’s Secret-modeshow van begin november heeft een oude wonde opengehaald: veel kritische fans vinden dat er op de catwalk van het Amerikaanse lingeriemerk te weinig plaats is voor diversiteit, terwijl die nu een grote rol speelt in modeland. Naar aanleiding van de heisa heeft The New York Times een open brief gepubliceerd waarin het imago van het label in vraag wordt gesteld.

vwh

De open brief is opgesteld door Heidi Zak, oprichter van het lingeriemerk Third Love dat wél inzet op lingerie voor iedereen. In de brief richt ze zich rechtstreeks tot marketingbaas Ed Razek. Hij kwam vorige week in opspraak omdat hij het ‘perfecte’ imago van Victoria’s Secret verdedigde. De man probeerde te verantwoorden waarom hij niet met transgender modellen en dames met een maatje meer werkte: zij passen volgens hem niet bij de fantasiewereld van het merk. Een uitspraak die velen tegen de borst stootte.

“Beste Victoria’s Secret, ik was ontsteld toen ik de vernederende opmerkingen van Ed Razek over vrouwen zag”, begint Zak haar relaas. “Je verkoopt een mannelijke fantasie aan vrouwen. Maar bij ons denken we verder dan een “speciaal entertainmentmoment van 42 minuten.” Ze voegt eraan toe dat een show dan wel een “fantasie” zijn, maar dat we wel in de werkelijkheid leven. “Onze realiteit is dat dames in het echte leven beha’s dragen als ze naar hun werk gaan, als ze hun kinderen borstvoeding geven, als ze sporten en voor hun zieke ouders zorgen.”

De nieuwe norm

Zak vraagt zich af of die verouderde ideeën over vrouwelijkheid en genderrollen niet al lang voorbijgestreefd zijn? “Het is tijd om te stoppen met vrouwen te vertellen wat hen sexy maakt – laat ons zelf beslissen. Wij geloven dat de toekomst een merk opbouwt voor iedere vrouw, ongeacht haar vorm, grootte, leeftijd, etniciteit, genderidentiteit of seksuele geaardheid. Dit moet niet als baanbrekend worden gezien, het moet de norm zijn. Dus laten we naar vrouwen luisteren, hun intelligentie respecteren en hun verwachtingen overtreffen. Laat vrouwen zichzelf definiëren.”

Niet te missen