© Photo News

Bizarre traditie van Britse koningshuis onthuld: “Queen wil alle familieleden wegen voor en na het royale kerstdiner”

Het Britse koningshuis bulkt van de tradities, maar geen zo bizar als deze recent onthulde gewoonte. “Alle leden van de koninklijke familie moeten zich laten wegen, voor- én nadat ze hun kerstdiner hebben opgepeuzeld”, zo verklaart royaltywatcher Ingrid Seward van het Britse magazine Majesty. En daar is een speciale reden voor.

mrra

Prins Harry, prins William, hertogin Meghan Markle en zelfs haar mama Doria Ragland zullen zichzelf twee keer moeten wegen op het kerstdiner van de familie. Op het landgoed van Sandringham in Norfolk noteren ze zowel voor als na de maaltijd nauwgezet hun gewicht. Dat doen ze op expliciet verzoek van Queen Elizabeth II. Daarvoor mogen ze geen moderne elektronische weegschaal gebruiken, maar enkel een antiek exemplaar, weet Seward.

© AFP

Een bizarre gewoonte, maar de Britse Queen heeft daar wel degelijk een reden voor. Ze wil kijken of er wat grammen zijn bijgekomen, om er zeker van te zijn dat haar gasten “goed gevoed” zijn. Zo weet het familiehoofd dat iedereen écht genoten heeft van het koninklijk diner dat bestaat uit een gevulde kalkoen, thee en een gigantische ijstaart. De traditie dateert volgens de royaltywatcher uit de regeringsperiode van koning Edward VII (1901-1910).

Bij het traditionele kerstdiner horen nog meer gewoontes. De Queen verwacht bijvoorbeeld dat haar gasten binnen zullen komen in een bepaalde volgorde. Wie ouder is, mag eerst. De jongste komt laatst. Wanneer iedereen heeft plaatsgenomen, komt de chef-kok de kalkoen aansnijden, waarna er papieren hoedjes worden uitgedeeld aan iedereen behalve de Queen. Om het eten wat te laten zakken, maken ze met zijn allen een wandeling, zodat ze even later kunnen genieten van een traditioneel kopje thee.

Eén traditie gebroken

Maar het Britse staatshoofd houdt niet alle tradities aan. Normaal is het kerstdiner immers enkel voor dichte familieleden van de Queen. Deze keer heeft zij echter – uitzonderlijk – ook de moeder van Meghan Markle aan tafel uitgenodigd. Dat Doria Ragland aanwezig zal zijn op het kerstdiner is heel opmerkelijk, want de ouders van Kate Middleton bijvoorbeeld is nooit die eer te beurt gevallen.

© AP

Meer over Brits koningshuis

Niet te missen