© Belga

“Onbuigzame” Michel wil VN-akkoord tekenen ondanks N-VA-protest: “Francken kan de valiezen dragen”

Premier Charles Michel blijft het VN-migratiepact voluit steunen. Dat schrijft De Standaard dinsdag.

jvh

“De premier stelt zich onbuigzaam op.” Bronnen binnen de regering klinken formeel, aldus De Standaard. Michel beschouwt het Migratiepact van de Verenigde Naties als een goede tekst en vindt dat internationale ver­dragen gerespecteerd moeten worden. Daarom blijft België het akkoord onverminderd steunen, wat ook de mening van de N-VA mag zijn. Naar verluidt maakte de premier zijn standpunt erg duidelijk aan zijn coalitiepartners.

Michel wil het diplomatieke proces en de uitkomst van de onderhandelingen respecteren. De eerste minister vertelde eind september tijdens de Algemene Vergadering van de VN dat België de tekst tekent. Hij komt daar niet ­op terug. De premier wil expliciet tegenspreken dat hij zijn mening onder druk van de FPÖ - de extreemrechtse coalitiepartner die de Oosten­rijkse kanselier Sebastian Kurz tot een ommezwaai dwong - bijstelt.

De premier koestert plannen om zelf naar Marrakech af te zakken, waar de tekst wordt bekrachtigd. Daarmee legt hij critici het zwijgen op die vinden dat hij naar de pijpen van de N-VA danst. “Theo Fran­cken? De staatssecretaris voor Asiel mag mee. Hij kan de valiezen van Michel dragen”, zegt een hoge regeringsbron.

N-VA houdt vast aan kritiek

De N-VA wilde niet reageren op de berichtgeving van De Standaard. Gevraagd naar een reactie, verwees het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken naar de mededeling die de N-VA maandag verspreidde. Daarin zegt de partij dat de tekst van het pact “ingaat tegen onze visie op migratie en volgens ons ook tegen het gevoerde regeringsbeleid”. De N-VA maakt zich ook “grote zorgen over de mogelijk juridische implicaties”. Die bezwaren wil de N-VA ook binnen de regering bespreken.

Bij zijn aankomst aan de commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer reageerde Theo Francken dan toch. “Het is de taak van de regeringsleider om een oplossing te vinden”, verklaarde Francken. Volgens hem “bestaat er veel verwarring” over het VN-migratiepact en veel dingen die gezegd zijn, kloppen niet. De N-VA mag dan nog geïsoleerd staan binnen de regering, “maar niet in Europa”, merkte hij op.

De staatssecretaris benadrukte nog dat hij niet gekant is tegen samenwerking tussen staten inzake migratiebeleid. Hij verwees daarvoor naar de bilaterale akkoorden die hij getekend heeft met verschillende Afrikaanse landen om de repatriëring van mensen die illegaal in België verblijven te vergemakkelijken.

In De Ochtend op Radio 1 herhaalde N-VA-vicepremier Jan Jambon dat het debat verder zal worden gevoerd in de schoot van de regering. “De tekst goedkeuren zou problematisch zijn. Maar ik reken erop dat we met een visie op migratie naar buiten kunnen komen waar wij ons als partij achter kunnen scharen.” Jambon geeft de regering tot 10 december, wanneer de top in Marrakesh van start gaat, de tijd om een eensgezind standpunt te vinden.

Meer over N-VA