Man die agent aanviel met mes was op proef vrijgelaten na internering voor moordpoging, ondanks negatief advies van parket

I.T., de man die dinsdagochtend op de Brusselse Kolenmarkt een agent verwondde bij een mesaanval, was nog maar net vrij op proef na internering voor poging doodslag. Dat gebeurde ondanks een negatief advies van het parket. De dader werd neergeschoten en verkeert in levensgevaar. Het Brusselse parket heeft een gerechtelijk onderzoek geopend voor moordpoging in terroristische context.

jvh, cds

De aanval vond dinsdagochtend omstreeks 5.30 uur plaats net voor het hoofdcommissariaat van de Brusselse politie aan de Kolenmarkt, in het centrum van de hoofdstad. Een hoofdinspecteur die daar op wacht stond, kreeg een messteek in de hals van de 33-jarige Belg I.T. De agent werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeert niet in levensgevaar.

Een collega vuurde drie keer op de dader. De man werd door één kogel getroffen, in de borst. T. verkeert in kritieke toestand.

© BELGA

Naar aanleiding van de mesaanval heeft het Brusselse parket een gerechtelijk onderzoek geopend voor moordpoging in terroristische context. Dat meldt het Brusselse parket. Dat betekent niet dat er al zekerheid is over het terroristische karakter van de feiten. “We hebben nog geen duidelijkheid over het motief van de dader”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “De man kon nog niet verhoord worden. Wel hebben getuigen hem “Allahu Akbar” horen roepen.”

De man zou bij het gerecht echter niet bekendstaan voor banden met terrorisme, wel voor wapenhandel. Er werden ter plaatse ook geen ISIS-pamfletten gevonden, er zijn op het eerste gezicht dan ook geen andere banden met terrorisme. De politie zou nu overgaan tot controle van de computer van de man. Het incident wordt voorlopig wel behandeld als een mogelijke terreurdaad.

De politie heeft na de aanval een huiszoeking uitgevoerd bij het slachtoffer. Daar is zeker één persoon meegenomen voor verhoor.

Vrijgelaten na internering ondanks negatief advies

T. werd in 2014 geïnterneerd voor een poging doodslag en verboden wapenbezit. Begin oktober kwam hij vrij op proef. Het parket gaf daar echter een negatief advies voor.

Jambon: “Laffe daad”

Ook volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat het “voor zover we momenteel weten niet om een terroristische daad. Dat is de positie die het OCAD momenteel inneemt, op basis van de informatie waarover we nu beschikken. Het zou gaan om een geïnterneerde die een tijdje geleden is vrijgelaten.”

Minister Jambon is ontzet door de aanval. “Alweer laffe daad tegenover onze politiemensen”, aldus de minister op Twitter. “Politieman gewond door mesaanval ter hoogte van commissariaat. Politieman is naar ziekenhuis overgebracht, maar niet in levensgevaar. Alle steun aan Politie Brussel.”

De politie vraagt haar agenten om vandaag extra waakzaam te zijn. Het parket zal later deze voormiddag meer uitleg geven over de feiten en het onderzoek.

© BELGA

© BELGA

© BELGA