Tom Dumoulin twijfelt openlijk aan zijn deelname aan de Tour de France

Print
Tom Dumoulin twijfelt openlijk aan zijn deelname aan de Tour de France

Foto: Photo News

Tom Dumoulin is sinds een week terug van zijn huwelijksreis in Nepal en is zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen gestart. Heel Nederland rekent op hem om Joop Zoetemelk als Tourwinnaar na 39 jaar op te volgen. Maar de nummer twee van de voorbije Tour (én de Giro) twijfelt of hij wel in Frankrijk aan de start zal verschijnen.

“Het schema van de Tour de France is verre van ideaal voor mij”, verklapt Dumoulin in De Telegraaf. “Ik denk niet dat er de afgelopen jaren een grote ronde is verreden die zo slecht bij mijn profiel past.”

In de Tour van 2019 staan slechts 27 individuele tijdritkilometers ingepland. Ideaal voor een (Franse) klimmer als Romain Bardet maar opvallend weinig voor een tijdrit-specialist als Dumoulin. De Girodaarentegen telt komend jaar bijna 59 kilometers tegen de klok.

“In alle opzichten ligt de Giro me veel beter”, erkent Dumoulin. “De Giro heb ik daarentegen al een keer gewonnen, terwijl na de tweede plek achter Geraint Thomas afgelopen zomer mijn grote uitdaging is om de Tour te winnen.”

Geen voorkeur

Eind juli verkondigde Dumoulin nochtans dat de Tour in 2019 zijn grote doel zou worden. Een uitspraak waar hij nu dus van terug lijkt te komen. “Ik vraag me nu af of ik in 2019 wel alles op de Tour moet zetten. Na de eerste gesprekken met de ploeg neigen we voor één grote ronde te kiezen. Ik heb momenteel niet echt een voorkeur dus de ploeg heeft de doorslaggevende stem. We zullen spoedig die knoop doorhakken omdat het hele programma afhankelijk van die keuze is.”

De combinatie Giro en Tour lijkt deze keer geen optie. Afgelopen seizoen reed hij wel de twee Grote Rondes en stond telkens op een knappe tweede plaats, maar voor een winnaar als Dumoulin is dat niet voldoende. “Na dit seizoen weet ik hoe zwaar die dubbel weegt en het is verre van ideaal om ieder jaar twee grote rondes te rijden.”