© Action Images via Reuters

Alexander Zverev pakt uit met stunt van zijn leven en klopt Novak Djokovic in finale Masters

De Duitser Alexander Zverev heeft in Londen de ATP Masters tennis gewonnen. Hij klopte ’s werelds nummer één Novak Djokovic met 6-4, 6-3. Het is het grootste succes uit de carrière van de 21-jarige Zverev.

Zverev is de eerste Duitser sinds Boris Becker in 1995 die de Masters wint. Hij heeft nu tien ATP-titels op zijn palmares. Dit jaar won Zverev het Masters 1.000-toernooi in Madrid en de toernooien in Washington en München.

Zverev en Djokovic speelden voor de vierde keer tegen elkaar. Het staat nu 2-2. Zverev maakte in de halve finales al indruk door de Zwitser Roger Federer (ATP 3) uit te schakelen. De jonge Duitser debuteerde vorig jaar in de seizoensfinale met de acht beste spelers. Toen werd hij in de groepsfase uitgeschakeld.

De 31-jarige Djokovic verzuimde zondag het toernooi met de acht beste spelers van het seizoen voor de zesde keer te winnen, waarmee hij het record van Federer zou evenaren. De Serviër won de Masters in 2008, 2012, 2013, 2014 en 2015.

Jongste winnaar sinds… Djokovic

“Ik kan niet echt omschrijven hoe ik me nu voel”, verklaarde Zverev. “Ik wil mijn vader bedanken, hij coachte me tot nu altijd. Hij zal waarschijnlijk niet stoppen met huilen tot volgend jaar. Ik wil ook Ivan Lendl bedanken om zich bij het team te voegen. Ik denk dat het goed draait nu”, knipoogde de Duitser.

Zverev is de jongste winnaar van het prestigieuze toernooi met de beste acht spelers van het seizoen sinds Djokovic in 2008. Die Djokovic verzuimde zondag de Masters voor de zesde keer te winnen, waarmee hij het record van Federer zou evenaren. Begin november verscheen de Serviër voor het eerst in twee jaar en na heel wat gesukkel met een elleboogblessure opnieuw op de eerste plaats van de ATP-ranking. Zijn indrukwekkende seizoen, met eindzeges op Wimbledon en de US Open, kon hij echter niet met een apotheose afsluiten.

“Ik wil Novak proficiat wensen voor zijn fantastische week hier en zijn uitstekende tweede seizoenshelft”, aldus Zverev. “Je verloor amper een wedstrijd en ik ben je eigenlijk erg dankbaar dat je vandaag tegen mij onderuit ging. We speelden deze week twee keer tegen elkaar (in groepsfase won Djokovic met 6-4 en 6-1, nvdr.). Iedereen weet wat voor een goede tennisser je bent. Maar ik wil ook benadrukken hoe goed je bent als mens. We hebben veel goede gesprekken gehad over het leven. Ik apprecieer het dat je me vandaag de titel liet pakken.”

© Action Images via Reuters