© IMAGEGLOBE

Dertig nieuwe insecten ontdekt in groeve nabij Maastricht

In een groeve bij de Nederlandse stad Maastricht zijn dertig nieuwe insectensoorten gevonden, waarvan twee nieuw voor de wetenschap. Dat heeft conservator Paul Beuk van het Natuurhistorisch Museum in Maastricht bekendgemaakt in het programma “Vroege Vogels” op NPO Radio 1.

evdg

Onder de nieuwe soorten voor Nederland zijn bochelvliegen, steltmuggen, lansvliegen, bladvliegen, bocheldansvliegen en paddenstoelmuggen. De laatste twee zijn volgens Beuk nooit eerder gezien. Eén van de bochelvliegen is een parasiet van reuzenmieren, die in Nederland zeldzaam zijn, aldus de conservator.

Insectenval

Een half jaar geleden plaatste het Natuurhistorisch Museum in een groeve van de Sint-Pietersberg een insectenval en die leverde onverwacht veel insecten op. Hoe het komt dat er zoveel verschillende insecten gevonden zijn, is nog onduidelijk, maar de aanwezigheid van verschillende biotopen in de omgeving en de gunstige “aanvliegroute” op de helling spelen waarschijnlijk een rol, aldus Beuk.

Het natuurgebied waar de insectenval staat, werd drie jaar geleden aangelegd als kalkgraslandhelling. Het doel van Natuurmonumenten en het Natuurhistorisch Museum Maastricht is om de ontwikkelingen op de helling minstens enkele jaren te blijven monitoren en de resultaten te vergelijken met de gegevens uit insectenvallen die in de jaren 80 en 90 van de 20ste eeuw in andere delen van de groeve stonden.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio