Komt er tweede referendum?

Labour steunt Brexit-akkoord met Europa niet, May keert terug naar Brussel: “Komende dagen zijn cruciaal”

Jeremy Corbyn, de leider van de Britse oppositiepartij Labour, steunt het ontwerpakkoord over de Brexit niet. Dat heeft hij zondag duidelijk laten weten aan Theresa May. De Britse premier keert komende week terug naar Brussel voor cruciale onderhandelingen. Ze riep haar parlementsleden ook op om te stoppen met rebelleren in een poging haar af te zetten als premier: “Het brengt enkel maar meer onzekerheid en het risico dat Brexit niet doorgaat.”

adm, evdg

Het was een moeilijke week voor May. De Britse premier bereikte woensdagavond een ontwerpakkoord met Brussel over de Brexit. Verscheidene leden uit haar regering stapten echter op uit onvrede met het akkoord. May houdt intussen halsstarrig vast aan het voorakkoord. Volgens haar is het ontwerpakkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie “in het nationale belang” en blijft het trouw aan de wensen van de kiezers die in juni 2016 voor de Brexit stemden.

Komende dagen cruciaal

De Britse oppositiepartij Labour is intussen niet van plan het ontwerpakkoord over de Brexit te steunen. Partijleider Jeremy Corbyn zei zondag dat zijn partij tegen het akkoord zal stemmen als het in december voorgelegd wordt in het Britse parlement. Corbyn riep May op om terug naar Brussel te gaan om opnieuw te onderhandelen over het akkoord. Labour vindt ook dat een tweede referendum over de Brexit, een idee dat de voorbije maanden opnieuw terrein wint, “een optie is voor de toekomst, maar niet voor vandaag”. May sluit een tweede referendum categoriek uit.

De Britse premier zei zondag dat de komende zeven dagen “cruciaal” worden. “Er zijn nog altijd onderhandelingen aan de gang en niets is afgesproken totdat er een afspraak is over alles”, aldus May in een interview met Sky News. De premier ontmoet komende week Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie.

Stop met rebelleren

May waarschuwde ook haar eigen partijgenoten. Ze wilt dat haar Tories stoppen met rebelleren in een poging haar af te zetten als premier omdat het enkel maar voor meer onzekerheid zorgt. Bovendien vertraagt het de Brexit. “Nu van leider veranderen zal de onderhandelingen niet gemakkelijker maken”, integendeel”, klonk het. “Ook het parlementaire rekenwerk zal niet veranderen. Wel zal het onzekerheid brengen en het risico vergroten dat de onderhandelingen uitgesteld worden, met het gevolg dat de Brexit vertraagd of zelfs gestopt wordt.”

Lees meer over de Brexit