© Photo News

Mathieu Van der Poel is ook in Hamme een klasse te sterk, maar Tom Meeusen eist de aandacht op met sterke race

Wie anders dan Mathieu van der Poel heeft de Flandriencross in Hamme gewonnen? De Europese kampioen liet er geen gras over groeien en trok in de eerste ronde meteen de gashendel open. Eén man slaagde erin het gat te dichten: ploegmaat Tom Meeusen. Van der Poel nam zijn kompaan mee op pad en de twee vergrootten stelselmatig hun voorsprong op de rest. In de voorlaatste ronde liet Van der Poel zijn metgezel toch ter plaatse en soleerde hij naar de zege. Meeusen werd knap tweede, Laurens Sweeck werd op ruime afstand derde. In de stand van de DVV Trofee komt Van der Poel een stuk dichter bij Toon Aerts, die twee minuten moest prijsgeven.

rahe

Geen Wout van Aert en dus was het nog maar eens Van der Poel tegen de rest. De Nederlander domineert de cross als nooit tevoren en in ook in Hamme maakte hij zijn intenties meteen duidelijk. In de eerste ronde trok hij meteen vol door en bijna iedereen moest meteen passen. Enkel Tom Meeusen kon verrassend genoeg zijn ploegmaat bijbenen. De Essenaar kon zich dit seizoen nog niet in de schijnwerpers rijden, maar in Hamme dichtte hij vlot het gat op Van der Poel.

De twee gingen samen op pad en de rest zag ze steeds verder weg rijden. Toon Aerts en Michael Vanthourenhout probeerden de achtervolgers op sleeptouw te nemen en de schade te beperken, maar verloren steeds meer terrein. Meeusen daarentegen bleef zich halsstarrig vastklampen in het wiel van zijn ontketende ploegmaat. Af en toe leek hij te moeten lossen, maar hij gaf niet af en keerde steeds terug.

In de achtergrond werd er al vol gefocust op de derde plaats, drie ronden van het einde bedroeg het verschil met de twee leiders al meer dan 1’20”. De strijd om de laatste podiumplek barstte in die achtste ronde helemaal los. Michael Vanthourenhout zette aan en probeerde weg te rijden van zijn metgezellen, Gianni Vermeersch reageerde.

Vooraan was het in de voorlaatste ronde toch game over voor Meeusen. Van der Poel schakelde nog een versnelling hoger, nu brak zijn ploegmaat. Meeusen kreeg op een halve ronde meteen 24 seconden aan zijn broek gesmeerd. Zijn tweede plaats kwam echter niet in gevaar, een knap resultaat voor de man uit Essen. De zege was echter andermaal voor Van der Poel, die er opnieuw een perfect weekend van maakt met twee zeges op twee dagen. Meeusen moest aan de meet uiteindelijk 42 seconden toegeven.

Voor de derde plek was het een strijd tussen vijf renners: Vanthourenhout, Sweeck, Vermeersch, Van Kessel en Nieuwenhuijs. Zij zouden uiteindelijk 1’50” moeten toegeven op Van der Poel. Sweeck was de snelste in de spurt en mocht mee het podium op. Toon Aerts werd pas achtste op 2’01” en ziet Van der Poel zo stevig naderen in het algemene klassement van de DVV Trofee. Dankzij de bonificaties is de Nederlander derde op 1’56” van de leider.

- Uitslag -

1. Mathieu van der Poel

2. Tom Meeusen +42”

3. Laurens Sweeck +1’50”

4. Gianni Vermeersch

5. Michael Vanthourenhout

Stand DVV Trofee

1. Toon Aerts

2. Lars van der Haar +1’54”

3. Mathieu van der Poel +1’56”

Meer over Mathieu van der Poel