© Photo News

Annemarie Worst is Cant en Van Loy te snel af en wint snelle Flandriencross

Annemarie Worst heeft de Flandriencross in Hamme gewonnen. De Nederlandse haalde het voor onze landgenotes Sanne Cant en Ellen Van Loy. Cant neemt wel de leidersplaats over in het klassement van de DVV Verzekeringen Trofee.

Geen Marianne Vos, noch Lucinda Brand, zaterdag nog aan het feest in Tabor, in de Flandriencross in Hamme. Maar met Eva Lechner, Annemarie Worst, Alice Arzuffi en Katie Compton waren nog voldoende internationale dames van de partij.

Kim Van de Steene, aan kop van het klassement, schoot uit haar klikpedaal en miste haar start in Hamme waardoor ze meteen op achtervolgen was aangewezen. Wel goed bij de les was de Italiaanse Eva Lechner, die de kop nam. In haar zog volgden Ellen Van Loy, Annemarie Worst, Loes Sels, Sanne Cant, Laura Verdonschot, Alice Arzuffi en Katerine Compton.

© Photo News

Geen verschillen in de eerste ronde, de tweede rond werd aangevat met acht rensters op kop. Europees kampioene Annemarie Worst nam het initiatief, Arzuffi en Compton leken even te moeten afhaken, maar beide rensters kwamen terug.

Intussen volgde Van de Steene al op 30 seconden, op positie 14, en kwam haar leidersplaats in gevaar. De Oost-Vlaamse moest stevig aan de bak om enkele plaatsjes te winnen. Voor de winst deed ze niet mee. Met acht doken ze de laatste ronde in waar Arzuffi de forcing voeren, het kostte Eva Lecnher haar plekje vooraan, maar de anderen weken niet.

Ondanks nog enkele technische manoeuvers om elkaar voorbij te steken aan de vijver en afstand te nemen, zou er uiteindelijk gesprint worden om de zege met zes rensters. Daarin toonde Worst zich de snelste, voor Cant en Ellen Van Loy. Arzuffi werd vierde, Sels vijfde.

Sanne Cant is de nieuwe leider in het klassement met 31 seconden voorsprong op Ellen Van Loy, Van de Steene valt terug naar plek drie op 51 seconden.

Annemarie Worst is trots, Sanne Cant uit onvrede

Annemarie Worst toonde zich zondag in Hamme de snelste van het pak. “Ik ben blij dat ik deze koers op mijn palmares breng”, reageerde de Europese kampioene in het veld. “Het was spannend tot het eind.”

Het parcours van Hamme leende zich door het droge weer niet echt tot grote verschillen, al zorgde het wel voor een spannend wedstrijdverloop. Met acht rensters doken ze de laatste ronde in, uiteindelijk werd gesprint met zes. “In de voorlaatste ronde al wist ik dat het tot een sprint zou komen”, vertelde Worst na afloop. “Het ging er echt nerveus aan toe, voortdurend moest je knokken voor je plekje en elke foutje kostte je posities. Uiteindelijk wist ik me op het eind goed te positioneren en kon ik voluit sprinten. Ik pak de zege, hier ben ik heel trots op.”

© BELGA

Sanne Cant moest vrede nemen met een tweede plaats en maakte zich na afloop kwaad over de korte wedstrijdduur. Slechts 39 minuten werkten de dames af in het veld. “Het stoort me dat onze wedstrijd opnieuw zo kort was, zaterdag in Tabor was het ook al het geval. Dit is geen promotie voor onze sport, we kunnen gerust een rondje meer afwerken. Dit was een snelle cross, een voortdurend gevecht om positie.”

Cant is wel de nieuwe leider van het klassement. “Ik ben blij dat ik leidster ben, het is plezant om zo richting de volgende wedstrijd te trekken.”

Ellen Van Loy bezette de derde podiumplek. “Lange tijd vertoefde ik in tweede positie. Het is jammer dat ik nog een plaatsje verlies. Ik verzeilde op de weg in de minst gunstige plaats. Het was een langgerekte sprint van zeven minuten. Hard tegen onzacht. Met risico’s voor iedereen en uiteindelijk word ik toch nog derde.”