© BELGA

Thibau Nys schrijft in Hamme de Flandriencross bij junioren op zijn naam, Kielich is beste belofte

Thibau Nys heeft zondag de Flandriencross bij de junioren gewonnen. Hij soleerde naar de zege, voor Joran Wyseure en Joachim Van Looveren. Bij de beloften ging de zege naar Timo Kielich.

Met 48 stonden ze aan de start in Hamme, daags na de Wereldbeker in Tabor waar Witse Meeusen aan het feest was. Die was niet van de partij in Hamme, net zo min als Europees kampioen Pim Ronhaar.

De wedstrijd brak pas in de tweede ronde open en we kregen acht leiders: Thibau Nys, Jetze Van Campenhout, Dante Coremans, Joran Wyseure, Joachim Van Looveren, Lennert Belmans, Tomas De Laet en Yente Peirens.

Coremans, winnaar in Niel, moest de rol lossen en zeven renners reden op kop. Te veel, vond Thibau Nys en hij deelde een prikje uit. Al snel sloeg hij een kloofje dat opliep tot 11 seconden na drie ronden.

De jonge Nys diepte zijn voorsprong daarna verder uit, tot ruim 20 seconden, en leek op weg naar een gemakkelijke solozege. Dat was evenwel buiten Joran Wyseure gerekend die in de slotronde stevig kwam opzetten, tot op drie seconden van Nys. Die had nog iets in de tank op het eind en versnelde nog een keer. Hij haalde het uiteindelijk met twee seconden voorsprong op Joran Wyseure, Joachim Van Looveren finishte op 12 seconden.

Kielich is aan het feest bij de beloftenTimo Kielich heeft de cross bij de beloften in Hamme in op zijn palmares gebracht. Hij haalde het voor Yentl Bekaert en Jenko Bonne. Lander Loockx is de nieuwe leider in het klassement van de DVV Verzekeringen Trofee.Geen Eli Iserbyt, noch Tom Pidcock van de partij in de Flandriencross. Het parcours in Hamme zorgde bij de start al meteen voor opschudding. Ben Turner kwam zwaar ten val in de eerste bocht en belandde tegen de nadars. De Brit, leider in het klassement van de DVV Verzekeringen Trofee, zou weliswaar nog verder rijden tot in de eerste materiaalpost, maar moest er dan toch de brui aan geven.

Het was Lander Loockx die het initiatief nam in die eerste ronde, maar hij werd aan de kop afgelost door Timo Kielich, vorige week tweede in Niel, en Victor Vandebosch. Loockx zelf dichtte weer het gaatje en heel wat andere renners volgden in zijn wiel.Halfweg cross kregen we een grote kopgroep met twaalf renners, en voortdurend werden verschillende prikjes uitgedeeld: Kielich waagde een paar keer zijn kans, maar raakte niet weg.In de slotfase vormde zich een kopgroep met Jelle Camps, Yentl Bekaert, Jenko Bonne, Lander Loockx en Timo Kielich.

Uiteindelijk was het Kielich die zich in de slotfase wist te ontdoen van zijn metgezellen. Bonne bood nog het langst weerstand, maar ook hij moest zich gewonnen geven. In de sprint om plek twee, vijf seconden na de zege van Kielich, wist Bekaert hem alsnog te verslaan.

Door de opgave van Ben Turner is Lander Loockx, achtste in de daguitslag, de nieuwe leider in het klassement. Hij telt 55 seconden voorsprong op Niels Derveaux. Jarno Liessens staat derde op 1:08.