© Photo News

Swings raakt niet verder dan voorlaatste plaats op 5.000 meter van WB schaatsen in Obihiro

Bart Swings heeft het eerste internationale schaatsweekend in mineur afgesloten. Op de 5.000 meter eindigde Swings zondag tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Obihiro als veertiende en voorlaatste (6:29.15).

Zaterdag was de Leuvenaar vierde geworden in de massastart en achtste in de 1.500 meter. Afgezien van een testwedstrijd met zijn Noorse trainingspartners in Hamar en een in Nederland gewonnen marathon, waren dit voor Swings zijn eerste competitiemeters in het nieuwe schaatsseizoen.

De Nederlander Patrick Roest (6:13.02) domineerde de 5.000 meter. De wereldkampioen bij de allrounders werd op het podium geflankeerd door de Rus Alexander Roemjantsev (6:17.67) en zijn landgenoot Marcel Bosker (6:18.12).

Tegen wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen, een in Nederland geboren Canadees, voerde Swings in de laatste rit niet meer dan een achterhoedegevecht, dat Bloemen net won. Alleen de eerste volle ronde maakte Swings in minder dan dertig seconden rond. Uiteindelijk hield de beste Belgische schaatser alleen de Duitser Felix Maly achter zich.

Olympisch kampioen Sven Kramer bleef in de Meiji Hokkaido Tokachi Oval langs de kant. De 32-jarige Nederlander had met rugklachten afgezegd.

Mathias Vosté sloot het internationale openingsweekend af met de achttiende plaats op de 1.000 meter in de B-groep. Zijn tijd was 1:11.27. De Japanner Massaya Yamada, ook al eerste op de 500 en 1.500 meter, won in 1:08.85. In de A-groep maakte de Rus Pavel Koelizjnikov indruk met een voor een laaglandbaan uitzonderlijke 1:07.85.

De schaatsers blijven voorlopig in Japan. Volgende week zijn de tweede wereldbekerwedstrijden van het seizoen in Tomakomai, net als Obihiro gelegen op het noordelijke eiland Hokkaido. Daar is zeer recent een vijftig jaar oude openluchtbaan genoveerd. De Internationale Schaats Unie (ISU) heeft besloten voor grote wedstrijden niet steevast de hal in te duiken, maar ook af en toe ouderwets in de buitenlucht te schaatsen.

Swings zakt naar B-groep van 5.000 meter

Bart Swings zal bij de wereldbekerwedstijd van volgende week in het Japanse Tomakomai op de 5.000 meter in de B-groep moeten starten. Dat is gevolg van de veertiende plaats die hij zondag bij de seizoenouverture in Obihiro heeft geboekt.

Volgens het World Cup-reglement van de ISU hebben de eerst drie schaatsers van de B-groep in de volgende wedstrijd recht op een plek in de A-divisie. De Canadees Jonathan Belchos (6:20.19) en de Russen Danill Semerikov (6:20.49) en Roeslan Zacharov (6:21.66) mogen dus bij de besten schaatsen. Zij waren trouwens ruimschoots sneller dan Swings, die met 6:29.15 teleurstelde.

Het is niet de eerste keer dat Swings degradeert. Vorig seizoen kwam hij evenmin goed op gang. Toen moest hij na matige wedstrijden in Heerenveen en Stavanger bij de B-rijders in de vroege ochtend in een lege hal in Calgary starten. Een week slaagde Swings erin in Salt Lake City de A-status te heroveren.