© EPA-EFE

Migrantenkaravaan wordt bij Amerikaanse grens ontvangen op Mexicaans protest

Van de zogenaamde ‘migrantenkaravaan’ die al enkele weken onderweg is vanuit Midden-Amerika naar de Verenigde Staten, zijn intussen enkele duizenden mensen aangekomen in Tijuana, net voor de Amerikaanse grens. De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde al dat ze niet welkom zijn in de VS en nu kijken deze mensen ook in Tijuana aan tegen protesten.

adm

In de Mexicaanse grensstad zijn naar schatting zo’n 2.400 mensen gestrand. Ze wachten op de mogelijkheid om asiel aan te vragen in de VS. De groep die voornamelijk afkomstig is uit Honduras en El Salvador, werd ondergebracht in het sportstadion ‘Benito Juarez’.

Voor vandaag/zondag is een betoging aangekondigd tegen hun komst. Het is niet duidelijk hoeveel steun die geniet: er werd tot de manifestatie opgeroepen via Facebook. En ook de gouverneur van de deelstaat Baja California heet hen niet echt welkom. “We moeten vooral de openbare veiligheid garanderen, de burgers zijn bezorgd”, aldus Francisco Vega. Hij waarschuwde de migranten dat er geen tolerantie bestaat voor diegenen die de wetten en regels van het land niet naleven. “Wie die schendt, zal aan de migratie-autoriteiten worden overgeleverd en onmiddellijk worden gedeporteerd”, klonk het.

De burgemeester van Tijanua, Juan Manuel Gastelum, beschuldigde de migranten ervan “met een agressief plan te komen, waarbij ze veiligheidsdiensten uitdagen (...) Ik ga niet zeggen dat alle migranten zo zijn, maar sommigen zijn landlopers, blowers, ze vallen bewoners aan.”

Alles samen zouden zo’n 9.000 mensen vanuit Midden-Amerika onderweg zijn naar de VS. De meesten zijn op de vlucht voor armoede en het bendegeweld in eigen land. Trump posteerde al duizenden soldaten aan de grens en herhaalde zaterdag dat die daar zullen blijven “zolang als nodig”.