© Photo News

Latvala opnieuw aan de leiding in Rally van Australië, Ogier nog steeds virtueel wereldkampioen ten koste van Neuville

De Fin Jari-Mati Latvala (Toyota Yaris WRC) staat halfweg de slotdag van de rally van Australië op kop. Latvala kwam aan de leiding nadat zijn teamgenoot Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) tijdens de tweede rit van de dag een schuiver maakte. Tänak volgt nu op 5 seconden van Latvala. Hayden Paddon (Hyundai i20 Coupe WRC) is derde op 19.6 van leider Latvala. De Fransman Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) is nog steeds zesde en is bij deze stand virtueel wereldkampioen. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) blijft achtste.

De voorbije nacht regende het in Coffs Harbour en omstreken, waardoor de klassementsritten er zeer verraderlijk bij lagen. In de tweede rit van de dag gingen nogal wat rijders in de fout, onder wie Craig Breen (Citroën C3 WRC), Ott Tänak en Thierry Neuville. De Belg pakte in de openingsrit van de dag 8.9 terug op Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC), die zevende is. In de tweede rit leek hij op weg om opnieuw 10 seconden van zijn achterstand goed te maken, maar Neuville geraakte niet uit de sporen en gleed even van de weg. Zonder erg, een geplooide uitlaat niet te na genomen. Met nog drie ritten te rijden, is Neuville genaderd tot op 17.6 seconden van Evans. De Belg gaat voluit en blijft de druk op Ogier opvoeren.

De ontknoping van deze wedstrijd kan interessant worden. Zowel Tänak, Ogier als Neuville doet nog voluit mee voor de wereldtitel. Ogier beschikt op dit moment over de beste kaarten. Als hij gespaard blijft van pech en/of tegenslag is hij voor de zesde keer op rij wereldkampioen. Met Latvala en Tänak op de eerste en de tweede plaats is Toyota zeker van de wereldtitel bij de constructeurs. Wint Tänak zijn vijfde rally van het seizoen of wint Latvala zijn eerste van het seizoen? Latvala pakte in 2008 zijn eerste WK-zege en won nadien jaarlijks minstens één WK-rally. Als hij er niet in slaagt om de rally van Australië te winnen, zal het voor het eerst sinds 1995 zijn dat een Fin er niet in slaagt om in een seizoen een WK-rally binnen te halen.

Intussen is het opnieuw zwaar beginnen regenen in Australië. Met nog drie ritten te rijden blijft het bijzonder spannend. De rally van Australië eindigt zondagochtend omstreeks 04u15.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.