© BELGA

Belgian Cats boeken onder leiding van Meesseman zege in Duitsland en zetten nieuwe stap richting EK

De Belgische basketvrouwen hebben zaterdag in Marburg met 58-77 gewonnen van Duitsland op de vijfde speeldag in de voorronde van het EK 2019. Ze blijven zo op koers voor een EK-ticket.

De Belgian Cats kenden een mindere start, het eerste quarter ging met 22-16 naar de Duitsers. Daarna kwamen de Belgen beter in de match. Bij de rust stond het 33-37. Nadien stoomden de Belgen door naar een vlotte zege.

Emma Meesseman blonk uit met 26 punten. Kim Mestdagh was goed voor 19 punten.

In november vorig jaar openden de Belgen hun voorrondepoule met zeges in Zwitserland (56-85) en thuis tegen Duitsland (103-60). In februari volgden een kleine nederlaag in Tsjechië (53-48) en een tweede ruime overwinning tegen de Zwitsers (98-59). Komende woensdag (21 november) is er het afsluitend duel in Kortrijk tegen het nog ongeslagen Tsjechië, dat dankzij een 53-88 zege tegen Zwitserland zeker is van EK-deelname.

De acht groepswinnaars en de beste zes tweedes plaatsen zich voor het EK, dat van 27 juni tot 7 juli 2019 in Servië en Letland plaatsvindt. Op het EK zijn er zes tickets te verdienen voor het preolympisch toernooi. Een zege met zes punten verschil tegen Tsjechië levert de Belgen de eerste plaats op in groep G.

Julie Allemand (hamstring) en Ann Wauters (knie) moesten zaterdag verstek laten gaan. Mogelijk geraakt Allemand wel speelklaar voor de slotpartij tegen de Tsjechen, maandag volgt voor haar een check-up.

Op het EK van 2017 in Tsjechië veroverde België brons. Dit jaar werden de Cats knap vierde op het WK in Spanje.