© BELGA

Jonge Belgen raken niet voorbij Malta in voorronde voor EK U19

De Belgische nationale ploeg onder 19 heeft zaterdag 1-1 gelijkgespeeld in en tegen Malta in de eerste kwalificatieronde voor het EK 2019. Het was voor de ploeg van Jacky Mathijssen de tweede wedstrijd in het Maltese Ta’Qali, na de 5-0 zege woensdag tegen Litouwen.

België keek na 11 minuten tegen een achterstand aan na een eigen doelpunt van verdediger Brendan Schoonbaert (Club Brugge). Vier minuten later liet aanvoerder Brandon Baiye (Club Brugge) de gelijkmaker vanop de stip liggen. Net voor de pauze viel de 1-1 toch langs Schoonbaert, die zo revanche nam voor zijn owngoal. Het bleek meteen de eindstand.

Volgende week dinsdag (20 november) komen de jonge Belgen een laatste keer in actie. De tegenstander is dan Frankrijk. Les Bleus klopten zaterdag Litouwen met 7-0 nadat ze eerder Malta versloegen met 1-0.

Met 6 op 6 is Frankrijk al zeker van kwalificatie voor de volgende ronde. België volgt met vier punten als tweede. Malta (1 punt) kan ook nog doorstoten, Litouwen (0 punten) is uitgeschakeld.

De top twee stoot door naar de eliteronde, waarvoor op 6 december wordt geloot. In die laatste kwalificatiefase, die maart wordt gespeeld, worden in zeven poules van vier landen zeven tickets verdeeld voor het EK 2019. Dat vindt van 14 tot 27 juli plaats in Armenië, dat als organisator rechtstreeks geplaatst is.