© BELGA

Nieuwe demonstratie: Van der Poel pakt tiende zege van seizoen in Tabor, Van Aert valt (ver) naast podium

Een nieuwe cross, een nieuwe demonstratie van Mathieu van der Poel. De Nederlander heeft op imponerende wijze zijn tiende zege van de winter gepakt. De Europees kampioen liet de tegenstand ter plekke in de tweede ronde en reed nadien meesterlijk naar de overwinning. Wereldbekerleider Toon Aerts werd vierde en vergroot zijn voorsprong in het klassement op naaste achtervolger Wout van Aert, die na een lekke band tevreden moest zijn met een zevende plaats.

jefi

Anderhalve ronde duurde het uiteindelijk in Tabor vooraleer Mathieu van der Poel kon wegrijden van de tegenstand. Op een snelle omloop nam de Nederlander zoals gewoonlijk een knalstart en na een slippertje van Wereldbekerleider Toon Aerts kreeg Van der Poel een kleine voorsprong. En met Van der Poel weet je dan: dat is game, set, match. Vijf seconden werden snel vijftien seconden. Na een supersnelle ronde reed hij de concurrentie op twintig seconden. Imponerend. Zege nummer tien van deze winter was er een in stijl.

Meer spanning voor plek 2? Aanvankelijk leek het van niet. Michael Vanthourenhout reed achter de rug van Van der Poel weg van de achtervolgers. Wout van Aert kon het kloofje niet dichten na een lekke band moest de wereldkampioen nog aan damage control doen.

© BELGA

Cruciale balken

Door de pech van de Van Aert kon Aerts een zaak doen in het klassement. Maar ook de kopman van Telenet-Fidea moest passen. Het was ploegmaat Lars van der Haar die Vanthourenhout nog kon bijbenen. De twee bleven in elkaars buurt, maar Vanthourenhout had één voordeel: de balken. De West-Vlaming sprong, de Nederlander moest van de fiets en verloor zo cruciale fietslengtes die hem uiteindelijk de tweede plaats kostten.

Een: Van der Poel, twee: Vanthourenhout en drie: Van der Haar dus. En daarachter deed Toon Aerts met een vierde plek een uitstekende zaak in het klassement. Wout van Aert bolde pas als zevende over de streep, waardoor de winnaar van de eerste twee Wereldbekermanches weer wat verder uitloopt in het klassement.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van der Poel verloor nog nooit in Tabor: "Kom hier supergraag terug"

Opvallende vaststelling na de wereldbekermanche in het Tsjechische Tabor: Mathieu van der Poel blijft ongeslagen in het stadje in Zuid-Bohemen. Dat haalde hij ook zelf aan in het flashinterview. In 2011 en 2012 bij de juniores, een jaar later bij de beloften, en nadien bij de elite het WK 2015, het EK 2017 en nu een wereldbekermanche: bij zes deelnames boekte Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) evenveel zeges in Tabor.

Hoe dat komt? Niet alleen door de suprematie van Van der Poel de laatste jaren, ook door zijn voorliefde voor het golvende parcours in Tabor. "Dit is een rondje dat me heel goed ligt. Van bij de junioren heb ik hier nooit verloren. Daar ben ik heel trots op. Ik kom hier ook supergraag. Ik ben hier voor de eerste keer wereldkampioen bij de elite geworden: dat is altijd speciaal", zei hij er zelf over.

Net als de voorbije weken reed Van der Poel het gros van de wedstrijd alleen aan de leiding. "Na anderhalve ronde dacht ik dat het echt een gewring zou zijn, omdat we met een hele grote groep samen waren. Eigenlijk had ik niet echt de indruk om er 'gelijk' van weg te rijden. Ik denk dat niemand dat had. Maar op een technisch stuk waar ze het misschien niet echt verwachtten, kreeg ik een kloofje.""Ik had daarna direct het goeie gevoel te pakken en kon mijn ding doen. Mijn eigen tempo rijden. Dat is vaak het makkelijkste: je eigen lijnen kiezen en je eigen tempo kunnen doen. Ik ben blij dat ik niet gevallen ben op de balkjes. Ik ben er gisteren gevallen, en vandaag in de opwarming ook. Ik ben blij dat ik daarvan gespaard ben gebleven in de wedstrijd."

In tegenstelling tot wereldkampioen Wout van Aert staat Van der Poel zondag ook op de deelnemerslijst van de manche van de DVV Trofee in Hamme.

Vanthourenhout: "Snel beslist om eigen tempo te rijden"

Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) was achter een opnieuw ongenaakbare Mathieu van der Poel 'best of the rest' in de wereldbekermanche veldrijden in Tabor. "Ik voelde snel dat Mathieu te snel reed."

Vanthourenhout was de enige die in de achtervolging durfde te gaan na de versnelling van Van der Poel in de tweede ronde. "Ik denk dat Toon (Aerts, nvdr.) een foutje maakte, daardoor was Mathieu direct weg. Ik heb nog geprobeerd om dichterbij te komen, maar voelde snel ook dat hij iets te snel reed", klonk het na afloop.

"Dan heb ik snel beslist om mijn eigen tempo te zoeken, want anders blaas je jezelf op en kom je misschien in een groepje in verloren positie terecht. Ik denk dat dat de goeie beslissing was. Ik reed mijn eigen tempo en de achtervolgers kwamen niet echt dichterbij. Dan heb ik één ronde echt alles op alles gezet. Het gaatje was zo iets groter geworden en enkel Lars heeft nog de oversteek kunnen maken."

In de strijd voor plek twee trok Vanthourenhout aan het langste eind. "Het was wel nog spannend. Maar met die balken, wat ik heel graag doe, kon ik de tweede plaats vasthouden. Dit is een parcours dat ik heel graag doe: veel hoogtemeters en toch ook wat techniek. En waar ik wereldkampioen ben geworden (bij de beloften, nvdr.) en vorig jaar maar nipt de derde plaats op het EK verloor."

Van der Haar wist dat hij tweede plek zou verliezen op balken

Lars van der Haar (Telenet-Fidea), de vorige winnaar van de wereldbekermanche in het Tsjechische Tabor, geraakte zaterdag opnieuw op het podium. De Nederlander moest enkel Mathieu van der Poel en Michael Vanthourenhout voor zich dulden.

Van der Haar verloor het duel met Vanthourenhout voor de tweede plek tijdens de laatste passage op de balken. "Ik wist natuurlijk dat ik het daar zou verliezen. Ik heb geprobeerd hem daarvoor voorbij te steken op een moment dat hij het niet had verwacht. Maar hij was toch nog ietsje sterker, had misschien nog net wat over, en kon er weer overkomen. Jammer, maar ik heb het geprobeerd. Balen dat die balken het verschil maakten? Neen, dat is al het hele seizoen zo. Daar kan ik niets meer aan veranderen."

De Nederlander was vooral tevreden dat hij top drie haalde. "Daar ben ik heel blij mee. Ik had toch wel gehoopt om hier op het podium te staan. Tabor biedt een parcours dat me heel goed ligt. Misschien had er iets meer ingezeten als ik iets eerder van die groep weg had kunnen komen. Maar ja, het was moeilijk om het verschil te maken. Mathieu? Die is gewoon heel sterk. En op dit parcours zeker, met die balken. Ik denk dat hij elke wedstrijd moeilijk te kloppen is, maar hier zeker."

Meer over Mathieu van der Poel