© Photo News

Atlete Hanne Claes sluit topjaar af met wrange nasmaak: “Het is heel frustrerend”

Hanne Claes schitterde afgelopen zomer in haar ‘comebackjaar’ met twee vierde plaatsen (op de 400m horden en op de 4x400m met de Belgian Cheetahs) op het EK in Berlijn. Toch kreeg haar jaar een negatieve afsluiter met het bericht dat ze geen voltijds profcontract aangeboden kreeg bij Adeps, de Franstalige tegenhanger van Sport Vlaanderen.

“2018 was sportief een fantastisch jaar”, opende Claes. “Ik heb drie jaar lang gesukkeld met een achillespeesblessure en ben pas anderhalf jaar met Jacques Borlée aan het werken. Sindsdien gaan mijn prestaties steil omhoog. Jacques en ik hebben een heel goede verhouding. Hij is zowel een goede trainer als een goede coach. Hij kan je mentaal pushen, doen geloven dat je het onmogelijke kan waarmaken.”

Dat kwam voor Claes volledig tot uiting in Berlijn. “Op voorhand had ik het nooit gedacht, maar voor de finale geloofden we met de Cheetahs helemaal in een medaille. Het was ons eerste kampioenschap en door vermoeidheid moesten we uiteindelijk tevreden zijn met een vierde plek. En dat waren we ook. Individueel was het verhaal een beetje hetzelfde. Ik heb uitzonderlijk goed gepresteerd. Met mijn persoonlijk record had ik een medaille gehad, maar in de finale speelde de vermoeidheid parten.”

© BELGA

Ondanks haar topjaar kreeg de Limburgse geen voltijds profcontract bij Adeps. “Ik heb het nieuws vrijdag gekregen”, legde Claes uit. “Het is heel frustrerend. Met een halftijds contract kom ik financieel niet rond. Ik heb de voorbije jaren veel in mezelf geïnvesteerd. Tijdens mijn blessure dacht ik even te stoppen. Ik heb dan acht maanden pauze genomen, alles op een rijtje gezet en nadien beslist om het toch nog eens te proberen. Met een successeizoen als 2018 tot gevolg. Heel jammer dat me dat nog geen profcontract oplevert.”

Het WK in Doha (27 september-6 oktober) is het grote doel voor 2019 voor Claes. Voordien hoopt ze ook met de Belgian Cheetahs te kunnen deelnemen het EK indoor in Glasgow (1-3 maart). “De eerste piek is vervolgens op het WK estafette in Yokohama (11-12 mei). Nadien lassen we even een pauze in om nadien verder te bouwen naar het WK. Individueel mik ik dit jaar op het Belgisch record op de 400m horden (54.95).” Het persoonlijk record van Claes is 55.20.

© BELGA