Lucinda Brand wint in Tabor, afwezige Vos blijft aan de leiding

Nederlands veldritkampioene Lucinda Brand (Team Sunweb) heeft zaterdag de wereldbekermanche in het Tsjechische Tabor gewonnen. Ze haalde het na een aanval in de slotronde voor landgenote Annemarie Worst en de Italiaanse Alice Maria Arzuffi. Marianne Vos is nog steeds leidster ondanks haar forfait.

Een eerste ronde vol geharrewar zette meteen enkele Belgische vrouwen buitenspel. Laura Verdonschot was één van de slachtoffers van een massale valpartij in de start, Loes Sels verloor bijzonder veel tijd op een ijsglad hellinkje dat iedere ronde veel schuifpartijen opleverde.

Maud Kaptheijns zette opnieuw een snelle startronde neer en deed zo een kopgroep ontstaan van zeven rensters. Daarin ging Europees kampioene Annemarie Worst in ronde twee druk zetten. Na een slipper van wereldkampioene Sanne Cant sloeg de Nederlandse een gaatje, maar later gingen er vooraan opnieuw zeven vrouwen samentroepen.

In de vierde van vijf ronden ging Cant prikken, maar Worst en Alice Maria Arzuffi brachten de rest terug. Zo gingen zes koploopsters de beslissende slotronde in: Cant, Worst, Arzuffi, Ellen Van Loy, Denise Betsema en Lucinda Brand. En die laatste trok vol in de aanval, terwijl Cant in de fout ging op de gladde helling en zo uitgeschakeld was voor winst.

Brand kon haar solo vasthouden tot de finish, waar ze nog vijf seconden voorsprong had op haar landgenote Worst. Opvallend: die had bij het ingaan van de slotronde geen belsignaal gehoord en dacht dus dat ze nog een rondje had te gaan. Van Loy was de eerste Belgische op plek vier. Tussen de Nederlandse Betsema en Alvarado in finishte Cant als zesde.

In de wereldbekerstand blijft de afwezige Marianne Vos tóch op 1 met 225 punten. De eerste achtervolgsters zijn Belgisch: Cant (207) en Van Loy (198). In de volgende manche in Koksijde komt Vos weer aan de start.

Winnares Lucinda Brand: “Leek alsof ik hele tijd achter de feiten aanreed”

“Het was een hele lastige, snelle wedstrijd”, vertelde Brand na afloop. “Door een aantal gladde passages stropte het vaak heel erg op. Soms probeerde ik een gaatje te laten om niet van de fiets te moeten, maar dat werkte niet echt. Het was heel ijzig. Je kon er als je wat verder zat niet rijden, maar ook niet lopen. Het was een soort van klauterwerk aan de ballustrade. Zo vielen er gaten.”

“Het leek daarom alsof ik de hele dag achter de feiten aan het rijden was. Toen dacht ik: de laatste ronde ga ik als eerste het veld in en kan ik mijn ding doen, en dan zoeken ze het achter mij zelf maar uit. Ik weet heel goed wat ik zelf kan: waar ik hard moet rijden en waar niet. En je merkte bij sommigen dat ze net op die punten stil vielen. Ik denk dat ik vandaag heel veel aan mijn uithoudingsvermogen heb gehad.”

Brand reed na een lang wegseizoen, waarin ze voor Team Sunweb onder meer tweede werd in de Amstel Gold Race en vierde in de Giro, voor Tabor enkel nog maar de crossen in Woerden (derde) en Gavere (achtste). Volgend weekend heeft ze ook de wereldbekermanche in Koksijde op haar programma staan.