© ISOPIX

CD&V’ers roemen “gespierde cheeta” en “compagnon de route” Vandeurzen

Veel lof circuleerde er zaterdag op de microblogsite Twitter voor Jo Vandeurzen, de Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid, die zaterdag in onze krant aankondigde dat hij na de verkiezingen van mei 2019 stopt met de nationale politiek. Hardwerkend, integer en geëngageerd waren de voornaamste beschrijvingen door politieke mede- en tegenstanders.

LEES OOK. Jo Vandeurzen stopt met nationale politiek

“Zal geen lijsttrekker meer zijn voor @cdenv in #Limburg bij verkiezingen in 2019. Ik ambieer dus ook niet om nog minister te worden. Het is tijd voor vernieuwing om succesvol te blijven. Na vele jaren politiek engagement kies ik voor een carrièreswitch”, zo schreef Vandeurzen zelf op Twitter.

Het sein voor zijn partij om de loftrompet boven te halen. Op de algemene CD&V-account klonk het bijvoorbeeld zo: “We nemen afscheid van een echte coryfee van de Vlaamse en nationale politiek. Bedankt, Jo, voor je jarenlange inzet en engagement.”

Partijvoorzitter Wouter Beke, die mogelijk Vandeurzen opvolgt als lijsttrekker in Limburg, roemde in een tweet zijn “Limburgse compagnon de route” als “een ongelooflijk harde werker, met een hart voor de mensen en @cdenv. Iemand op wie je blindelings kan vertrouwen. En die eens te meer aantoont dat hij verder denkt dan zijn eigen carrière. We blijven samenwerken, Jo. Voor Limburg! “

Andere CD&V’ers die tweetten waren Vlaams minister Hilde Crevits - “Topminister, Topcollega, Topmens, Gespierde Cheeta: Gewoon Jo! “ - en federaal minister Koen Geens. “Groet vol dank, bewondering, respect en vriendschap aan @JoVandeurzen”, schreef Geens. “We komen nog dikwijls om wijs advies.”

Ook vanuit Open Vld kwamen er lovende woorden. Bart Tommelein, die samen met Vandeurzen in de Vlaamse regering zit, liet bijvoorbeeld weten dat het “een genoegen was (en nog altijd is) om met jou samen te werken over de partijgrenzen heen, Jo. Mijn waardering voor jou als mens is groot.”

En bij het Agentschap Jongerenwelzijn klonk het als volgt: “Respect voor beslissing en waardering voor jarenlange visie, inzet en engagement! “