© BELGA

Pidcock outstanding bij beloften, Witse Meeussen is beste junior voor Thibau Nys in Tabor

Tom Pidcock nam zaterdag de leidersplaats in het wereldbekerklassement voor renners onder de 23 jaar over van Eli Iserbyt. De Brit domineerde de manche in het Tsjechische Tabor waarvoor de Belg in extremis forfait moest geven door een zitvlakblessure. Bij de junioren domineerden de Belgen. Wereldbekerleider Witse Meeussen won voor Thibau Nys.

Door het forfait van Iserbyt was de Belgische belofteploeg meteen ook onthoofd. Niemand van de landgenoten had een antwoord klaar toen Pidcock bij het begin van de derde ronde ging versnellen. Enkel de Italiaanse kampioen Jakob Dorigoni kon even zijn karretje aanhaken bij de Brit, maar ook hij moest niet veel later al gaan achtervolgen, samen met de Fransman Antoine Benoist. De Belgen volgden nog wat verderop.

© BELGA

Meeussen klopt Nys

Bij de junioren maakte thuisrijder Jakub Toupalik een blitzstart en kreeg het gezelschap van Meeussen, die in het Zwitserse Bern de tot dusver enige wereldbekermanche voor juniores had gewonnen. Het kopduo groeide later uit tot een ruime kopgroep met ook de Belgen Nys en Ward Huybs.

In de slotronde gingen de Nederlander Pim Ronhaar en de Duitser Tom Lindner prikken, maar het was Meeussen die diep in de finale een gaatje kon slaan. Op de streep had hij een kleine voorsprong op Nys, Lindner, Toupalik en Ronhaar. Huybs werd zesde, Wout Vervoort tiende.

Voor eerstejaarsjunior Nys was het de allereerste podiumplek in een wereldbekermanche, al pakte hij op het EK in Rosmalen al brons. Landgenoot Meeussen leidt het wereldbekerklassement met het maximum van de punten.

© BELGA

© BELGA