© BELGA

Bier drinken wordt weer duurder

De prijs van het bier gaat vanaf 1 januari opnieuw lichtjes omhoog. AB InBev zal zowel horeca-uitbaters als supermarkten een hogere prijs aanrekenen voor de meeste bieren. Wellicht rekenen ze die prijsstijging ook door aan de consument.

wle

Dat bericht Het Laatste Nieuws zaterdag. In principe beslist de caféuitbater zelf of die prijsstijging wordt doorgerekend, maar het is uitzonderlijk dat dit niet gebeurt. ‘Wij raden meestal wel aan om dat te doen, al hoeft dat niet onmiddellijk’, zegt Raf Peeters van Horeca Vlaanderen. Volgens hem zal concurrent Alken-Maes wellicht ook z’n prijzen moeten verhogen.

AB InBev - dat onder meer Stella Artois, Jupiler, Leffe, Hoegaarden, Belle-Vue en Corona brouwt - spreekt zelf van een ‘lichte prijsverhoging’. Zo zal een horecabaas voor een vat Jupiler voortaan 153,84 euro moeten neertellen, accijnzen en btw inbegrepen. ‘Dat komt neer op een gemiddelde prijsverhoging van 0,016 euro per glas voor de consument’, zegt Laure Stuyck van AB InBev.

De supermarktketens komen er een tikje beter vanaf: voor hen verhoogt AB InBev de prijs gemiddeld met 0,015 euro per flesje.

Droogte

De prijsverhoging zat er al enkele maanden aan te komen: door de extreme droogte werd graan een pak duurder. Ook andere grondstofprijzen (o.a. alumium en olie) gingen de hoogte in. Nog geen drie maanden geleden had AB InBev nochtans beloofd om de bierprijs niét te verhogen.