Nederlander krijgt ook na verzet 3 jaar effectief voor plofkraak in Zonhoven

Print
Nederlander krijgt ook na verzet 3 jaar effectief voor plofkraak in Zonhoven

Foto: Photo News

Hasselt / Zonhoven -

De correctionele rechtbank van Hasselt heeft vrijdag de 29-jarige Brahim A. uit het Nederlandse Driebergen veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. Hij stond terecht voor zijn betrokkenheid bij een plofkraak op een geldautomaat van een Argenta-bankkantoor in Zonhoven. De man had verzet aangetekend tegen een verstekvonnis, maar hij kreeg dus dezelfde straf.

De feiten speelden zich af op 19 september 2014. Via DNA-materiaal en vingerafdrukken kon de man aan de plofkraak in Zonhoven gelinkt worden. Er werd liefst 227.000 euro buitgemaakt. De gestolen geldbiljetten waren echter met blauwe inkt besmeurd.

Om het kantoor binnen te dringen, werd een mokerhamer gebruikt. In het Nederlands-Limburgse Stein werd nadien op een carpoolparking de gestolen geldautomaat teruggevonden. Twee dagen na de plofkraak hield de Franse douane op de A26 in Fresnes een Audi RS4 tegen, maar de bestuurder wilde de vlucht nemen. Uiteindelijk reed het voertuig de banden lek op een spijkermat.

In de wagen lagen een mokerhamer, twee gasflessen, geldbiljetten met blauwe inkt, een Mastercard en een blikje Red Bull. Op dat blikje werden DNA en vingerafdrukken van Brahim A. gevonden. De Mastercard hoorde toe aan beklaagde.

Bovendien bleek beklaagde drie personen te kennen, die op 1 november 2014 betrokken waren bij een mislukte plofkraak in Hamont-Achel. Een van hen had in een Nederlands hotel met inkt besmeurde biljetten zitten uitgeven in een gokautomaat. Er waren gelijkaardige plofkraken geweest in het Antwerpse en Nederland.

De rechtbank achtte bewezen dat hij deel uitmaakte van een bende die plofkraken pleegde. De gerechtskosten voor de man bedragen 12.522 euro. Aan burgerlijke partij Argenta is hij 56.618 euro schadevergoeding verschuldigd.