© Chretien Paesen

Hasseltse Belleman Jan Dierckx deed “Cry for Peace”

Op 11 november 2018 was het 100 jaar geleden dat de eerste Wereldoorlog gestopt is en dat wordt overal herdacht. Belleman Jan Dierckx deed een internationale Vredesroep om 19u05 aan het monument van de gesneuvelden op het Kolonel Dusartplein.

Chretien Paesen

Deze vredesroep kadert in het project Battle’Over, een Internationale Herdenking die 100 jaar geleden startte sinds de kanonnen zwegen aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Over de ganse wereld zullen er op die dag herdenkingen zijn.Deze herdenking werd georganiseerd vanuit het Verenigd Koninkrijk door Pageantmaster Bruno Peek LVO OBE OPR en strekte zich uit over het Verenigd Koninkrijk, de Kanaaleilanden, het eiland Man en op verschillende locaties in het buitenland, waaronder Nieuw-Zeeland, Ierland, Australië, Bermuda, Frankrijk, België, Canada, de Verenigde Staten en Duitsland.

De herdenking begon om 6 uur ’s morgens in Engeland met meer dan 1.000 pipers die “Battle's O'er” spelen. Dit is een traditionele Schotse melodie die gespeeld werd na elk gevecht. ’ s Avonds vanaf 18.55 uur lokale tijd werden wereldwijd “Beacons of Light” aangestoken. En om de vredesboodschap nog meer kracht bij te zetten luidden meer dan 1.000 kerken en kathedralen over de ganse wereld hun klokken luiden als onderdeel van Ringing Out for Peace. Ook onze Hasseltse kerken deden mee. Meer dan 140 Bellemannen over de ganse wereld riepen luid een speciaal geschreven “Cry for Peace Around the World” in hun eigen stad of dorp. In Hasselt luisteren meer dan 130 toeschouwers ingetogen mee.

Foto: Stefan Vreven


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio