© BELGA

Geen leeftijdsgrens meer op bloed geven

Wie bloed wil geven, mag dat binnenkort ook na zijn 71ste. De Kamercommissie Volksgezondheid heeft dinsdag een wetsontwerp goedgekeurd, dat de leeftijdsgrens opheft om bloed, plasma of bloedplaatjes te geven. Het Rode Kruis verwacht door de maatregel 15.000 extra donaties per jaar.

Volgens de huidige wetgeving mag je donor worden tot je 66ste verjaardag en blijven doneren tot de dag voor je 71ste verjaardag, op voorwaarde dat de laatste donatie minder dan drie jaar geleden is. Daardoor zouden de komende vijf jaar 8.000 gekende donoren verdwijnen.

Volgens bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) is er echter geen wetenschappelijke basis om die grens te hanteren. Door het nieuwe wetsontwerp valt de leeftijdsgrens van 71 jaar weg. Al wie 71 jaar werd, mag blijven doneren, op voorwaarde dat de donor voor het eerst bloed gaf voor zijn 66ste verjaardag en de laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden is. De arts van het Rode Kruis-Vlaanderen zal oordelen tot wanneer iemand bloed mag en kan geven.

“Met deze maatregel versterken we de bloedvoorraad om levens te redden”, zegt De Block. Ze merkt op dat in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en in Canada de leeftijdsgrens al lang is opgeheven, en dat in Canada 1,5 procent van de donaties afkomstig is van mensen die ouder zijn dan 70 jaar.

In 2011 werd de leeftijdsgrens opgetrokken van 66 tot 71 jaar. Dat zorgde toen voor meer dan 20.000 extra donaties per jaar. De nieuwe tekst moet nog groen licht krijgen in de plenaire Kamer.