© Sebastian Steveniers

Nog geen nieuwe staking bij bpost, maar ACV verwerpt akkoord: “We krijgen dit moeilijk verkocht aan onze leden”

Het ACV verwerpt het voorakkoord bij bpost. Gestaakt wordt er voorlopig niet. Donderdag overleggen de bonden. Ook de socialistische en liberale vakbonden krijgen het voorakkoord maar moeilijk verkocht aan hun achterban.

pvm

Na een dagenlange staking keurden vakbonden en directie bij bpost maandagmiddag een ‘concreet voorakkoord’ goed. Het werk bij het postbedrijf werd alvast hervat, maar een echt akkoord mocht die overeenkomst nog niet heten. Het moest namelijk eerst nog goedgekeurd worden door de vakbondsleden.

Dat blijkt echter erg moeilijk te gaan.

Bonden krijgen akkoord “moeilijk verkocht”

De christelijke vakbond ACV is de eerste van de grote drie die het akkoord duidelijk verwerpt. Maar er wordt niet meteen weer gestaakt. Donderdag overlegt het ACV met de andere bonden.

Zowel bij de socialistische als de liberale vakbonden klinkt het dinsdagmiddag dat ze het akkoord “heel moeilijk” verkocht krijgen aan hun leden.

“Onze militanten vinden dat bpost veel te lang gewacht heeft om de personeelsleden het nodige respect te tonen”, zegt ACOD-secretaris Jean-Pierre Nyns. “Er wordt een duidelijker signaal verwacht van de bedrijfsleiding. Wat nu op de tafel ligt, wordt te weinig alomvattend en te weinig concreet genoemd. De emoties laaiden hoog op.|”

Bij de liberale vakbond VSOA klinkt hetzelfde geluid. “Er is wel nog veel werk om het akkoord verder uit te werken”, zegt Marc De Mulder, voorzitter VSOA Post, aan Belga. De liberale bond zal zijn leden informeren, maar zal het voorakkoord niet ter stemming voorleggen. “We gaan wel over tot stemmen eenmaal er een volledig akkoord is”, aldus De Mulder.

Nieuwe contracten, meer personeel

In het voorakkoord belooft de directie van bpost onder meer dat de contracten van loketbedienden worden omgezet van bepaalde naar onbepaalde duur. Er komt eveneens meer personeel bij, om zware shiften op te vangen en ervoor te zorgen dat openstaande verloven en overuren kunnen opgenomen worden.

Ook rond het omstreden georoute-systeem zijn afspraken gemaakt. Dat systeem stippelt de rondes van de postbodes uit. “We waren al aan versie twintig toe”, zegt Nyns. Nu zou bpost toegezegd hebben om alle lopende reorganisaties - “beparingsoefeningen” volgens de bonden - in het systeem op te schorten. Vakbonden en management zullen een nieuw organisatiemodel afspreken.