Tessenderlo investeert mee in duurzaamheid

Tessenderlo heeft momenteel twee laadpalen voor elektrische voertuigen in haar gemeente. Tegen 2020 komen er hier nog zeker drie bij. Dit heeft alles te maken met het nieuwe spreidingsplan van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

Riet Montebovi

Eind 2017 plaatste gemeente Tessenderlo haar eerste twee laadpalen op de Vismarkt en in de Weggevoerdestraat. Tegen 2020 komen er nog drie bij. De nieuwe positie voor de laadpalen is nog niet bepaald volgens de mobiliteitsdienst van de gemeente. Katrien De Busser, duurzaamheidsambtenaar in gemeente Tessenderlo: "Ik vind het gebruik van elektrische wagens een goede evolutie. Energieminister Bart Tommelein (Open VLD) wil de vraag naar elektrische wagens echter doen exploderen. Daarvoor zijn vijf palen in onze gemeente op termijn niet voldoende. We zullen dus nog een tandje moeten bijsteken. Al deze infrastructuur kost ook veel geld, zo’n 300 tot 1000 euro per paal. Zo lang er niet voldoende vraag is van onze burgers, is het voorlopig niet nodig om meer laadpalen te voorzien."

Daarnaast is De Busser ook van mening dat er meer onderzoek moet gebeuren naar de grondstoffen die gebruikt worden voor het maken van laadpalen. "Het is niet de bedoeling dat we Afrika opnieuw gaan leeghalen", zo stelt De Busser.Onduidelijkheid

Het nieuwe spreidingsplan van de minister wil 2500 nieuwe laadpalen tegen 2020, in elke gemeente minstens één. De verkoop van elektrische wagens stijgt namelijk jaar na jaar. Momenteel is het aantal laadpalen in Vlaanderen in sterk contrast met het aantal elektrische wagens. In 2013 waren er slechts 289 publieke laadpalen ten opzichte van 671 elektrische wagens. Het totaal aantal laadpalen in Vlaanderen is op dit moment zelfs onbekend. Daarnaast is de informatie over zo’n laadpaal schaars. Het is nog vaak onduidelijk waar de palen zich bevinden, wie ze beheert en hoeveel een laadbeurt kost. Meer praktische informatie over de laadpalen is dus ook nog een agendapunt voor de regering tegen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio