Dossier aangeboden door Touring.

© Touring Assistance

Wat je moet weten over tanken in binnen- én buitenland

Er zijn grote veranderingen op til in hoe brandstoffen aan de pomp gepresenteerd en genoemd worden. Wat moet je daarover weten, en waar moet je nog altijd op letten wanneer je over de landsgrenzen gaat?

Dossier aangeboden door Touring.

Het oude triumviraat benzine-diesel-lpg zal nog wel eventjes in voege blijven, maar toch zijn er grote veranderingen aan het gebeuren in de namen die brandstoffen aan de pomp krijgen, en in het soort producten die worden aangeboden in tankstations. Een nieuw systeem van naamstickers komt in alle EU-landen (dus ook België) in voege. De nieuwe naamgeving is vooral bedoeld om de bestuurder in alle landen van de Europese Unie (plus, voor de volledigheid, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije) dezelfde basis te leveren voor zijn keuze in brandstoffen.

Grote veranderingen voor benzinewagensBij benzine merken we de belangrijkste verandering. Daar zijn nu twee producten, E5 en E10, waarbij de 'E' staat voor het bio-ethanolgehalte in de brandstof. Het idee is dat het E5-product, dat overeenkomt met de huidige Euro98-benzines, tegen 2020 wordt uitgefaseerd in het voordeel van het nieuwe product E10 (het huidige Euro95), dat volgens de EU-regels binnen een dik jaar het minimum moet zijn. België speelt momenteel, naast Frankrijk, een Europese voortrekkersrol in de adoptie van die milieuvriendelijkere variant: tankstations langs onze wegen zijn al massaal overgestapt naar E10-benzine.

Einde van Euro95/98Alle benzinewagens waarvan het bouwjaar na 2000 valt, zijn voorzien voor E10-brandstof. Van wagens die ouder zijn, heeft ongeveer 10 procent brandstofleidingen die niet tegen de hogere ethanolwaarde kunnen, die vreet aan metalen en kunststoffen. Die kleine minderheid aan wagens kan dus nog eventjes bij het oude product blijven, E5 (of Euro98), tot het binnenkort uit zichzelf verdwijnt naarmate auto's die uitsluitend voor E5 geschikt zijn uit het verkeer verdwijnen. De oude benamingen voor de twee benzinetypes, Euro95 en Euro98, zullen verdwijnen.

Bij dieselwagens zijn er minder wijzigingen op til: die worden voortaan benoemd als B7, waarbij ook de 7 slaat op het biobrandstofgehalte. Voor lpg verandert er helemaal niets: lpg blijft gewoon lpg, ook onder het nieuwe stickersysteem.

Blijvende verschillen in buitenlandHet geuniformiseerde systeem betekent goed nieuws voor wie vaak in het buitenland rijdt en tankt, want het voorkomt verwarring. Al is die ook weer niet helemaal van de baan. Zeker gezien het feit dat heel wat landen uit het zonet opgesomde rijtje wat trager zijn in de adoptie van het nieuwe systeem (en de nieuwe E10-benzine), zodat naast de overgang naar het nieuwe stelsel ook de oude verschillen in brandstofbenamingen nog eventjes zullen blijven bestaan. Zo wordt diesel bijvoorbeeld niet in alle landen 'Diesel' genoemd: in Frankrijk is het 'Gazole', in Italië 'Gazolio' en in Spanje 'Gazoléo'. Lpg heet in sommige landen GPL, en in veel Europese lidstaten wordt de afkorting (Liquefied Petroleum Gas) parallel gebruikt met benamingen als Gasauto en Autogas. Maar het verschil tussen Euro95 en Euro98 (dat vooral in het loodgehalte zit) wordt dus wel snel redundant: de verschillende Europese landen zijn zich aan een sneltempo aan het schikken naar de Europese verordening, waardoor E10 snel de enige vervanger zal worden.

Schommelingen in prijsDat ééngemaakte stelsel verandert natuurlijk weinig aan de prijs die tankstations in de verschillende landen aan de pomp vragen: die wordt nog altijd landelijk bepaald. Er zijn constant verschillen en schommelingen tussen de landen, al bestaan er ook een paar constanten. Een daarvan is dat de prijs langs de snelweg in de meeste landen (behalve in Luxemburg) hoger ligt dan op provinciale wegen: het wordt gezien als een extra dienst voor automobilisten die op doorreis zijn.

Toch verkeerd getankt? Je staat er niet alleen voor: sommige Touring-medewerkers hebben apparatuur aan boord om je benzinetank te spoelen.