Rechtbank staat uitlevering Nederlandse tv-presentator Masmeijer aan België toe

De Nederlandse voormalige tv-presentator Frank Masmeijer (57) mag worden uitgeleverd aan België. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald. Masmeijer is in ons land vorig jaar veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor zijn rol in een drugszaak. De Belgische autoriteiten hebben om zijn uitlevering verzocht. Onmiddellijk na de uitspraak werd Masmeijer afgevoerd naar een cel in het Amsterdamse gerechtsgebouw.

Masmeijer heeft zich tegen uitlevering verzet, maar volgens de rechtbank voldoet het Belgische verzoek aan de formele vereisten.

De rechtbank in Antwerpen veroordeelde Masmeijer vorig jaar tot acht jaar cel en een boete van 48.000 euro. Masmeijer was destijds op vrije voeten en niet aanwezig bij de uitspraak. Op 16 november begint de zaak in hoger beroep bij het Antwerpse hof.

In de procedure heeft Masmeijer betoogd dat hij geen eerlijk proces heeft gehad en dat hij onschuldig is. De rechtbank verwierp alle verweren. De rechter gaf daarbij aan dat zij alleen de toelaatbaarheid van de uitlevering toetst, niet de inhoud van de Belgische strafzaak.

Masmeijer zal naar verwachting op korte termijn aan België worden overgedragen. Tijdens de zitting in de procedure, vorige week, heeft hij uitvoerig uiteengezet dat het eerdere verblijf in een Belgisch huis van bewaring hem zwaar is gevallen. Hij noemde de omstandigheden “onmenselijk”.

De Belgische autoriteiten hebben Masmeijer de garantie gegeven dat hij zijn straf, als deze ook in hoger beroep wordt opgelegd, in Nederland mag uitzitten.