© Shutterstock

Sommige milkshakes bevatten 39 lepels suiker

Dat milkshakes niet gezonder zijn dan een glas water, zover waren we ondertussen al. Maar om na te gaan hoe ongezond ze precies zijn, ging de Britse non-profitorganisatie Action on Sugar na hoeveel calorieën en suiker er precies zitten in enkele populaire shakes die in de ketens worden verkocht. "Het resultaat is shockerend", klinkt het.

flb

Milkshakes en freakshakes, die worden gepimpt met allerlei snoep, koekjes en slagroom, zitten boordevol calorieën en suiker. Tot die conclusie kwam Action on Sugar nadat het enkele van die drankjes die worden aangeboden in ketens in de winkelstraten aan een grondig onderzoek had onderworpen.

De hoofdvogel werd afgeschoten door de Unicorn Freakshake van Toby Carvery, een restaurantketen die je alleen in het VK vindt. Die bevat 1.280 calorieën en liefst 39 theelepels suiker. Dat is goed - of eerder slecht - voor meer dan de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calorieën en meer dan zes keer de aanbevolen hoeveelheid suiker voor kinderen tussen zeven en tien.

Meer dan vier blikjes cola

Op nummer twee en drie prijken twee milkshakes van hamburgerketen Five Guys, die in ons land een filiaal heeft in Antwerpen. Het gaat om een exemplaar met banaan en chocolade en een met kers. Die bevatten respectievelijk 37 en 30 lepels suiker. Het equivalent van meer dan vier blikjes Coca-Cola.

Shockerende info

Action on Sugar wil daarom graag een verbod zien op milkshakes die meer dan 300 calorieën bevatten. Vooral het feit dat nergens wordt aangegeven dat ze zoveel suiker bevatten, stuit de organisatie tegen de borst. "Dit is shockerende informatie die verborgen blijft voor de consument", zegt voedingsdeskundige Kawther Hashem, die aan de organisatie verbonden is. "Deze drankjes leiden tot obesitas en tandbederf bij onze kinderen, dat kunnen we niet aanvaarden."

Niet te missen