© Isopix

Victoria's Secret excuseert zich na uitspraken over transgender en plus-sizemodellen

De marketingbaas van Victoria's Secret vindt niet dat plus-sizemodellen en transgenders thuishoren in de shows van het lingeriemerk. Die zouden de "fantasie" van het merk doorbreken. Dat zei hij in een interview met de Amerikaanse Vogue. Na luide kritiek op sociale media bood hij zijn excuses aan.

mdm

Hoe relevant zijn de modellen van Victoria's Secret nog? Die vraag brandde op de lippen van Vogue US toen ze tegenover Ed Razek (70) zaten. De eis van transvrouwen en rondere modellen om vertegenwoordigd te zijn in de modewereld klinkt steeds luider. Ze duiken ook steeds vaker op in grote modecampagnes. Rihanna bijvoorbeeld scoort sterk bij een jonge generatie consumenten met Savage x Fenty, haar comfortabele en superdiverse lingerielijn.

"Fantasie"

De chief marketing officer van Victoria's Secret voelde zich duidelijk niet aangesproken. "Nee, gewoon, nee", was zijn antwoord. "Onze shows zijn een fantasie, 42 minuten puur entertainment." En net daarom is het merk zo populair, meent hij. "We richten ons op een bepaald segment in de markt, niet op de hele wereld", klinkt het nog.

Voelt het merk zich dan helemaal niet geroepen om veranderingen in de markt te weerspiegelen, wilde Vogue weten. "Dat doen we constant", zei Razek. "We maakten al eens een tv-special met grotere maten, maar dat interesseerde niemand. Vandaag zou dat niet anders zijn." Ook transgendermodellen werden al overwogen, gaf hij toe.

Berg kritiek

De uitspraken stootten op een berg kritiek. Zo liet transmodel en realitypersoonlijkheid Carmen Carrera via Twitter weten dat de uitspraken haar "misselijk" maakten. "Het ergste gevoel is weten dat je het hebt, maar het niet kunt krijgen, simpelweg door wie je bent." Ook supermodel en pionier Andreja Pejic noemde de uitspraken "triest".

Excuses

Intussen bood de lingeriegoeroe zijn excuses aan bij de transgendergemeenschap. "Mijn opmerking schoot in het verkeerde keelgat", klinkt het op Twitter. "We hebben al vaker transgendermodellen uitgenodigd op castings. Maar, net als vele anderen, haalden ze het niet. Het gaat niet om gender."

Of die excuses ook aanvaard worden is een ander verhaal. Transactiviste Raquel Willis merkt op dat het wel degelijk om gender gaat, als transvrouwen "de fantasie zouden doorbreken". Anderen wijzen erop dat hij in zijn excuses opvallend stil blijft over plus-sizemodellen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Einde van een tijdperkDe vraag is hoelang het lingeriemerk nog koppig de andere kant kan uitkijken. Afgelopen donderdag namen de 'angels' afscheid van boegbeeld Adriana Lima. Het Braziliaanse topmodel liep de laatste keer over de catwalk voor de befaamde Victoria’s Secret Fashion Show. En ook al wordt de show vol pracht en praal elk jaar weer druk bekeken, de verkoopscijfers van het merk gaan al sinds 2016 naar beneden.

Fragment data fetching error: Article with ID dmf20181113_03940406 was not found via GraphQL

Niet te missen