PEP! wil ook Limburgse jongeren uit kansengroepen in hoger onderwijs krijgen

Print
PEP! wil ook Limburgse jongeren uit kansengroepen in hoger onderwijs krijgen

Foto: BELGA

Hasselt -

Na de opstart in Antwerpen gaat PEP! (Positieve Educatie Psychologie) ook in Limburg van start om de onderwijskansen van jongeren uit kansengroepen te bevorderen. De organisatie brengt jongeren in contact met succesvolle rolmodellen. Het project, dat maandagavond in Genk werd voorgesteld, is een samenwerking van Limburgse middenveldorganisaties, onderwijs en openbaar bestuur.

PEP! is een non-profitorganisatie met als focus “jongeren uit kansengroepen op de juiste plaats in het onderwijs krijgen”. Het project wil meer jongeren uit kansengroepen een gepaste kwalificatie laten behalen en de participatie in het hoger onderwijs vergroten. Op die manier moet een hogere doorstroom naar de arbeidsmarkt worden gerealiseerd.

Onder impuls van Beweging.net Limburg wordt het project ook in Limburg gelanceerd vanuit een gemeenschappelijke bezorgdheid. Het project is een samenwerking van Beweging.net Limburg, vzw Internationaal Comité, stad Genk, provincie Limburg, Universiteit Hasselt en de hogescholen PXL en UCLL. De partners staan in voor de financiering en organisatie van het project.

“De diversiteit in het hoger onderwijs is nog geen afspiegeling van die in de samenleving. We moeten ook jongeren met een migratieachtergrond aantrekken en laten doorstromen naar het hoger onderwijs. Wij zijn heel blij dat de universiteit en hogescholen zich er mee achterzetten om de instroom van die groep te verhogen”, zegt Carien Neven van Beweging.net Limburg.

De projecten van PEP! draaien rond het introduceren van rolmodelcoaching en peer-to-peerleren. De organisatie brengt jongeren in contact met succesvolle personen met een gelijkaardige achtergrond. Zo wil PEP! de jongeren motiveren en inspireren, maar ook de jongeren en hun ouders informeren over de werking van het onderwijs. Daarnaast kunnen jongeren via onder meer de Math-club elkaar coachen en van elkaar leren.

“PEP! vertrekt vanuit ervaringsdeskundigen: jonge rolmodellen die het gemaakt hebben en mooie jobs hebben. Zij zeggen tegen de jongeren dat zij het ook kunnen. Daardoor krijgen ook de ouders meer vertrouwen”, stelt Neven.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio