Fit & Gezond

Op dit tijdstip verbranden we de meeste calorieën

Print
Op dit tijdstip verbranden we de meeste calorieën

Foto: Shutterstock

Onze biologische klok bepaalt niet alleen mee wanneer we eten en slapen, het heeft ook op een invloed op ons metabolisme en het verbranden van calorieën. Tot die conclusie kwamen wetenschappers van de Division of Sleep and Circadian Disorders van Brigham and Women's Hospital en Harvard Medical School.

Om na te gaan welke invloed onze biologische klok heeft op ons metabolisme werden zeven proefpersonen een maand lang opgesloten in een ruimte zonder ramen waarin niet duidelijk was welk uur van de dag het was. Dat deden de wetenschappers om elke invloed van activiteiten, slaapgedrag en eetgewoontes uit te kunnen sluiten. Uiteindelijk bleek dat ze in rustmodus in de late middag en vroege avond tien procent meer calorieën verbrandden dan 's morgens, concreet goed voor gemiddeld 130 calorieën extra.

De studie werd gepubliceerd in vakblad 'Current Biology' en de auteurs vonden het resultaat zelf verbluffend. "Het feit dat iets doen tijdens het ene moment van de dag ervoor zorgt dat je zoveel meer calorieën verbrandt dan hetzelfde doen tijdens een ander tijdstip verraste ons", zegt hoofdauteur Kirsi-Marja Zitting.

Nachtshiften

Die resultaten reiken een mogelijke verklaring aan voor de vaststelling dat mensen die nachtshiften werken of onregelmatige uren hebben een groter risico op obesitas lopen. "Het is mogelijk dat het eten als de behoefte aan energieverbruik lager is ervoor kan zorgen dat je de neiging hebt om aan te komen", zegt coauteur Jeanne Duffy.

 

Niet te missen