Dewinter werkte voor Chinese spion

Print
Dewinter werkte voor Chinese spion

Filip Dewinter is jarenlang adviseur geweest bij een vzw die door de Staatsveiligheid verdacht wordt van Chinese spionage. Foto: Isopix

Filip Dewinter is jarenlang adviseur geweest bij een vzw die door de Staatsveiligheid verdacht wordt van Chinese spionage. Hij kreeg onkosten vergoed en had zelfs een ontmoeting met een directeur van de federale politie in opdracht van de Chinezen, zo bericht Het Laatste Nieuws maandag. Het parket bestudeert het dossier.

Gedurende vijf jaar heeft een vzw uit het Antwerpse geprobeerd om in ons land een politiek en zakelijk netwerk uit te bouwen, met steun van de Chinese overheid. De vzw organiseerde vooral culturele evenementen en probeerde langs die weg politici en zakenmensen te bereiken. Staatsveiligheid deed een onderzoek en stelt vast dat de organisatie zich gewaagd heeft aan zogenaamde ‘inmengingsactiviteiten’. Dat zijn ongeoorloofde pogingen om beslissingsprocessen in ons land te beïnvloeden.

De stichter van de vzw, de Chinees Shao Changchun, is eind vorig jaar het land uitgezet. Staatsveiligheid ontdekte dat Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter zeer nauwe banden onderhield met Shao en zijn vzw. Zo had hij op vraag van de Chinezen een etentje met een directeur van de federale politie. Hij reisde ook verschillende keren naar China, ging eten met de ambassadeur van Oezbekistan en verbleef vijf dagen in Kazachstan. Allemaal op kosten van de verdachte vzw.

Het dossier zit ondertussen bij het parket, daar wordt het bestudeerd. Dewinter ontkent dat hij op de hoogte was van verdachte banden tussen de vzw en de Chinese overheid. “Ik heb geen deontologische fout gemaakt, laat staan dat er strafrechtelijke feiten zouden zijn gepleegd”, zegt hij in de krant.