Legendarische rechter Amerikaans Hooggerechtshof uit ziekenhuis ontslagen

Print
Legendarische rechter Amerikaans Hooggerechtshof uit ziekenhuis ontslagen

Foto: AFP

De 85-jarige rechter Ruth Bader Ginsburg van het Amerikaanse Hooggerechtshof is ontslagen uit het ziekenhuis waar zij was opgenomen nadat ze woensdagavond bij een val in haar kantoor drie ribben had gebroken. Dit heeft het Hof vrijdag bekendgemaakt.

“Zij stelt het beter en voorziet vandaag thuis te werken”, zei woordvoerster Kathy Arberg van de hoogste rechtsinstantie in de VS.

Schrik zit erin

Ginsburg geldt als “liberaal” en de hoop van Democratisch Amerika. De schrik zit er bij de Democraten nu goed in: mocht ‘RBG’ haar functie niet meer kunnen uitoefenen, zal president Donald Trump haar vermoedelijk vervangen door een conservatieve rechter.

De president heeft tijdens zijn mandaat al twee conservatieve rechters voor het leven benoemd: Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh. De hoogste rechtsinstantie van de VS heeft daardoor voor decennia een rechtse stempel gekregen.

Er zetelen negen rechters in het Hooggerechtshof. “Opperrechters” worden in principe voor het leven benoemd.

Legendarisch

Ruth Bader Ginsburg werd in 1993 door de Democratische president Bill Clinton voorgedragen als rechter bij het Hooggerechtshof. In de Senaat waren er slechts drie tegenstemmen.

‘RBG’ is intussen een legende en tegen wil en dank een icoon geworden op sociale media, ook dankzij een haar bejubelende portretdocumentaire afgelopen zomer. Er zijn verscheidene biografieën over haar verschenen, fans dragen T-shirts met haar gezicht en er zijn zelfs speelgoedpoppen van haar gemaakt.

Ginsburg was in de jaren 70 een pionier van de strijd voor de emancipatie van vrouwen. Sindsdien is ze ook meegegaan met andere evoluties in de Amerikaanse samenleving en zit ze in kwesties zoals abortus en het homohuwelijk op de lijn van de jongere generaties.