NASA heeft mysterie van de bijna perfect rechthoekige ijsberg in Antarctica opgelost

Print
NASA heeft mysterie van de bijna perfect rechthoekige ijsberg in Antarctica opgelost

Foto: NASA

Het was een vreemd en beklijvend beeld dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA enkele weken geleden de wereld rondstuurde. Een bijna perfect rechthoekige ijsberg in Antarctica. Meteen zagen allerhande theorieën het levenslicht over hoe zoiets mogelijk was, maar het is uiteindelijk de NASA zelf die het mysterie oploste.

Het was NASA-wetenschapper Kelly Brunt die meteen na het zien van de foto zei dat het vermoedelijk om een vrij “nieuwe” ijsberg ging en dat de scherpe randen het resultaat waren van het afscheuren van een andere ijsplaat. Dat het geheel nog zo mooi rechthoekig was, zou komen door het feit dat de elementen hun invloed nog niet hadden kunnen uitoefenen.

De ruimtevaartorganisatie liet het daar niet bij en ging op zoek naar meer bewijsmateriaal. En wat blijkt? De ijsberg had een veel “moeilijkere geboorte” dan eerst werd aangenomen. Op satellietbeelden is te zien hoe de berg zich heeft afgesplitst van de bekende Larsen C-ijsberg en zich vervolgens een weg gebaand heeft naar ijzig water nog noordelijker.

“De berg moest daarvoor door een nauwe passage tussen de A-68-ijsberg en een uitsteeksel van de plaat die bekendstaat als de Bawden Ice Rise”, meldt NASA in een statement. “Je kan het vergelijken met een notenkraker. De A-68 heeft herhaaldelijk ingebeukt op de plaat en er zo voor gezorgd dat er stukken ijs versplinterden in netjes, schijnbaar fijn afgesneden geometrische vormen.”

Ondertussen heeft de berg zijn scherpe kantjes echter al verloren en een trapeziumvorm aangenomen. Vermoedelijk zal de plaat nog meer naar het noorden reizen en uiteindelijk smelten.