Rechtbank buigt zich vrijdag eerste keer over rellen met stenengooiers in Meulenberg

Print
Houthalen-Helchteren -

De Hasseltse correctionele rechtbank buigt zich vrijdagnamiddag vanaf 14 uur een eerste keer over het proces van twee vermeende stenengooiers, die betrokken zouden zijn geweest bij de zware rellen in de Houthalense wijk Meulenberg in oktober 2013.

Het parket van Limburg wil een commissaris die het onderzoek leidde als getuige oproepen.Daarnaast wenst het openbare ministerie beelden te tonen van de rellen op die bewuste vrijdagavond. Politieagent Mario Ghijs uit Lummen raakte levensgevaarlijk gewond, nadat hij door een steen geraakt en in zijn combi gecrasht was.

Twee jongemannen moeten zich voor de feiten verantwoorden. Medio september stelde een hele rist politieagenten zich burgerlijke partij. Ook de Belgische staat diende een schadeclaim in. De vrouw van Mario Ghijs, die een hersentrauma opliep, vertelde aan de rechters dat haar man voor negentig procent invalide is. Voor de politieman worden een provisionele schadevergoeding en de aanstelling van een deskundige gevraagd om de schade te begroten. Voor de twee zonen werd elk vijfduizend euro schadevergoeding gevraagd.

Vrijdag 11 oktober 2013 liep het in de wijk Meulenberg serieus uit de hand. De zwaarste feiten vonden plaats in de buurt van café Saz. Daar ging het mis voor de politieman uit Lummen. Hij werd met een schedelfractuur afgevoerd en belandde in een coma. Het onderzoek naar mogelijke verdachten heeft lang geduurd. Uiteindelijk zijn twee jongemannen nu voor de rechtbank gedagvaard. Vrijdag zal de rechtbank ook conclusietermijnen opstellen zodat alle partijen hun standpunten kunnen uitwisselen.