Amerikaans minister van Justitie neemt op vraag van Trump ontslag

Print
Amerikaans minister van Justitie neemt op vraag van Trump ontslag

Foto: AP

Jeff Sessions heeft zijn ontslagbrief ingediend. De Amerikaanse minister van Justitie lag al geruime tijd overhoop met president Donald Trump, die hem woensdag gevraagd heeft om een stap opzij te zetten.

Sessions was sinds 2017 minister van Justitie onder president Trump. De relatie tussen de twee verzuurde omdat Trump van Sessions verwachtte dat hij het onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen vanuit zijn bevoegdheid als minister snel een halt zou toeroepen. Sessions heeft dat altijd geweigerd, waardoor hij meermaals zwartgemaakt werd door de president.

Na de tussentijdse verkiezingen van woensdag werd Trump op een persconferentie nog gevraagd naar de toekomst van Sessions, zonder hem bij naam te noemen. De president liet niet in zijn kaarten kijken en zei dat alles mogelijk was. Niet veel later gaf de justitieminister zijn ontslagbrief af aan stafchef John Kelly. “Op uw vraag dien ik mijn ontslag in”, staat erin te lezen.

Zijn plaats als minister wordt tijdelijk ingenomen door Matthew Whitaker, de stafchef van Sessions. Dat meldt Donald Trump op Twitter. “We zijn verheugd, hij zal ons land uitstekend dienen”, aldus de president. “We bedanken Jeff Sessions voor zijn diensten en wensen hem het beste. Een permanente vervanger zal op een later tijdstip aangeduid worden.”