Trump na tussentijdse verkiezingen: “Goed resultaat ondanks erg vijandige media”

Print
Trump na tussentijdse verkiezingen: “Goed resultaat ondanks erg vijandige media”

Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse president Donald Trump spreekt woensdagavond voor het eerst de pers toe na de tussentijdse Amerikaanse parlementsverkiezingen. De Republikeinen verloren hun meerderheid in het Huis, maar verstevigden hun positie in de Senaat. “Een goed resultaat, ondanks de erg vijandige media”, zei Trump.

Trump begon met te benadrukken zijn Republikeinse partij het uitstekend gedaan heeft bij de tussentijdse verkiezingen voor de Senaat. “Ons resultaat in de Senaat is het beste resultaat voor een zittende president in decennia”, stak Trump van wal. “We hebben er minstens twee Republikeinse senatoren bij, mogelijk meer. Obama verloor bij zijn eerste tussentijdse verkiezingen, in 2010, liefst zes Democratische senatoren.” Ook de gouverneurs die het haalden konden op een schouderklopje rekenenen.

Voor de resultaten van de kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden - waar de Republikeinen verliezen moesten incasseren - had hij minder aandacht. Er was wel een vergelijking met zijn voorganger: “Ook in het Huis van Afgevaardigden scoorde Obama in 2010 erg slecht. Hij verloor daar meer dan zestig Democraten. Ik ben slechts een 27-tal Republikeinse zetels in het Huis kwijt”, aldus Trump.

Opvallend was ook de verwijzing naar de Republikeinse kandidaten die zijn steun geweigerd hadden en de stembusslag verloren: de president is er van overtuigd dat het resultaat anders zou geweest zijn als hij hen toch had mogen helpen. Trump: “Kandidaten die mijn beleid van sterke grenzen en strenge rechters onderschreven, zijn daarvoor beloond. Anderen die zich distantieerden van mijn beleid, zijn daarvoor gestraft. Ik weet niet of ik daar blij of verdrietig om moet zijn.”

Samenwerking met Democraten

Vervolgens stak de Amerikaanse president de hand uit naar Nancy Pelosi, die mogelijk de nieuwe Democratische voorzitter van het Huis wordt. “Ik hoop dat we goed kunnen samenwerken. Er zijn alvast heel wat redenen om dat te doen. Pelosi sprak over eenheid, en dat waardeer ik heel erg.”

Meteen daarna waarschuwde Trump de Democraten er echter voor hun tijd niet te verdoen aan wat hij “nodeloze onderzoeken” noemt. “De Democraten mogen zoeken naar wat ze willen om mij het leven zuur te maken, ze zullen echter niets vinden. Er is namelijk niets. Ik ben beter in dat spelletje dan zij zijn.”

LEES OOK: Zelf heeft hij het over een “tremendous success”, maar wat zijn de gevolgen van deze verkiezingsnederlaag voor president Trump?

LEES OOK: Democraten veroveren meerderheid in Huis, Republikeinen behouden Senaat